Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potrošnja po stanovniku: BiH jedino bolja od Albanije

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina po potrošnji po stanovniku zaostaje za zemljama EU i kandidatima za članstvo, a u tom pogledu poravnata je sa Makedonijom i nešto bolja od Albanije, pokazale su nove procjene Eurostata, izvještava Indikator.ba.

U BiH je prošle godine stvarna individualna potrošnja (AIC) iskazana paritetom kupovne moći iznosila 41 posto od prosjeka EU, pokazuju procjene evropskog statističkog ureda.

Isti takav omjer imala je i Makedonija, dok je niži nivo potrošnje po stanovniku od naše zemlje zabilježila Albanija, 39 posto od evropskog prosjeka.

Paritet kupovne moći je mjera kojom se pokazuje odnos cijene u domaćoj valuti u odnosu na istu robu ili uslugu u različitim ekonomijama. BiH je uvrštena u rang-listu Eurostata kao potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Drugi pokazatelj, BDP po stanovniku mjeren paritetom kupovne moći, za BiH iznosi 32 posto od prosjeka EU, po čemu smo bolji od Albanije (30% od prosjeka EU), ali i slabiji od Makedonije i Srbije (36 posto od prosjeka EU).

Procjene Eurostata potvrđuju velike razlike u potrošnji među zemljama članicama.

Luksemburg je zadržao vodeću poziciju na ljestvici zemalja EU sa stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku od 132 posto od prosjeka Unije.

Slijede Njemačka i Austrija s potrošnjom po stanovniku sa 122 i 117 posto od EU prosjeka.

Među članicama EU, Bugarska je na začelju s potrošnjom od 54 posto od prosjeka Unije, a bolje od nje su Hrvatska i Mađarska sa 62 posto od prosjeka EU-a.

Prošle godine stvarna individualna potrošnja iskazana paritetom kupovne moći u Sloveniji bila je 77 posto, u Crnoj Gori 56 odsto, a u Srbiji 45 odsto od prosjeka EU.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,