Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potrošačke cijene u decembru niže za 0,2 posto

Preuzmite sliku

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru prošle godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile pad za 0,2 posto.

Alkoholna pića i duhan u prosjeku su jeftiniji za 0,4 posto, odjeća i obuća za 4,3 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,1 posto, za koliko su jeftiniji i rekreacija i kultura, restorani i hoteli, te komunikacije, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Namještaj i aparati za domaćinstvo u prosjeku su jeftiniji za 0,7 posto u decembru prošle godine u odnosu na novembar, a ostala dobra i usluge za 0,3 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u decembru lani u odnosu na novembar u prosjeku su skuplji za 0,1 posto, za koliko je skuplje i zdravstvo, dok je prevoz skuplji za 0,6 posto.

Nivo cijena u decembru prošle, u odnosu na decembar 2019. godine niži je za 1,6 posto.

Odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 10,4 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,8 posto namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za dva posto, a prevoz za 10,3 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u decembru prošle, u odnosu na isti mjesec prethodne godine prosjeku su bili skuplji za 0,6 posto, alkoholna pića i duhan za 3,1 posto, zdravstvo za 0,9 posto, obrazovanje za 0,3 posto, restorani i hoteli za 1,7 posto, a ostala dobra i usluge za 0,2 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,