Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potpredsjednik Evropske komisije Schinas najavio novi projekt u BiH

Preuzmite sliku

Potpredsjednik Evropske komisije za promicanje evropskog načina života Margaritis Schinas najavio je danas u Bosni i Hercegovini novi projekt, vrijedan 39,5 miliona eura, kojem je cilj podržati Bosnu i Hercegovinu u upravljanju mješovitim migracijskim tokovima i upravljanju granicama.

Dio je to kontinuirane podrške EU Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu u suočavanju sa pitanjima neregularnih migracija, sigurnosti granica, azila, povratka, borbe protiv krijumčarenja migranata i borbe protiv trgovine ljudima, saopćeno je iz Evropske komisije.

Potpredsjednik Schinas boravi u BiH u okviru posjete u četiri zemlje zapadnog Balkana kako bi razgovarao sa partnerima u regiji, stekao bolji uvid u situaciju na terenu i u duhu partnerstva i saradnje izvidio mogućnosti postupanja sa rastućim brojem neregularnih prelazaka granice duž zapadnobalkanske rute.

Schinas se sastao sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem i zahvalio mu na vodećoj ulozi koju ministarstvo ima u unapređenju migrantske situacije, koordinaciji usluga i uvećanju međunarodne saradnje.

Pozvao je na jaču saradnju i koordinaciju sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu, Frontex-om, kao i da BiH finalizira uspostavu zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropskom agencijom za saradnju agencija za provođenje zakona, Europolom. Naglasio je i potrebu za ubrzanjem povratka onih kojima nije potrebna zaštita – kao osnovne komponente bilo koje kredibilne migracijske politike.

Otkako je veći broj ljudi u pokretu počeo stizati u Bosnu i Hercegovinu početkom 2018. godine, Evropska unija je osigurala više od 100 miliona eura za zbrinjavanje izbjeglica, tražilaca azila i migranata, kao i za pomoć BiH u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama.

Novi projekt, vrijedan 39,5 miliona eura, usmjeren je na poboljšanje upravljanja granicama a omogućit će i okvir za tranziciju koordinacije i upravljanja odgovora na migracije u BiH sa UN agencija i humanitarnih aktera na bh. vlasti. To dolazi iz 101 miliona eura koje je EU izdvojila za tri zapadnobalkanska partnera, BiH, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, za jačanje kapaciteta u odgovoru na upravljanje migracijskim tokovima.

U toku posjete BiH,Schinas je obišao prihvatni centar za neregularne migrante u blizini Sarajeva, Ušivak. Tamo se upoznao sa migrantima i mogao je vidjeti poboljšane uslove u centru, kao rezultat podrške EU. Posjetio je i prostoriju za šivanje u centru, u kojoj su migranti, zahvaljujući podršci EU, pokrenuli novu modnu marku „No Nation Fashion“.

“Svi se sjećamo događaja iz 2015. i 2016. godine koji su uzrokovali dramatične prizore koje nikada više ne želimo vidjeti na našem kontinentu. Zahvaljujući naporima BiH, podršci susjednih zemalja i Frontex-a, Evropske agencije za granice, zajedno smo uspjeli situaciju ponovno staviti pod kontrolu i od tada svjedočimo značajnom smanjenju dolazaka ovom rutom. Međutim, proteklih mjeseci, brojevi ponovo rastu – što znači da se svi trebamo pozabaviti situacijom sa pojačanim oprezom. Zato sam se odlučio na niz posjeta, koje osim Sarajeva, uključuju i Beograd, Skoplje i Tiranu, gdje gledam kako možemo najbolje odgovoriti na situaciju zajedno u duhu saradnje. Evropska unija podržava i nastaviće da podržava BiH u upravljanju migracijama. Samo moje prisustvo ovdje govori u prilog toj činjenici”,  rekao je Schinas.

Cikotić naglašava da je Evropska unija od izbijanja migrantske krize bila glavni partner i pružala najveću finansijsku podršku vlastima u BiH u oblasti migracija i upravljanja granicama.

“Rezultat našeg zajedničkog rada je stabilna i održiva migracijska situacija. Kroz efikasnije upravljanje migrantskim tokovima, jačanje koordinacije institucija na svim nivoima vlasti, pojačan nadzor državne granice i poboljšanu saradnju sa međunarodnim partnerima i civilnim društvom, danas smo u mnogo povoljnijoj situaciji i spremniji smo da se nosimo sa ovim izazovima. Drago nam je da su naši napori prepoznati i pozitivno ocijenjeni od strane naših partnera iz EU”, rekao je Cikotić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje