Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potonula jedna od vodećih ekonomija EU: Italija ušla u recesiju

Preuzmite sliku

Italijanska ekonomija je “skliznula” u recesiju u posljednja tri mjeseca 2018. godine, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Prema prvim rezultatima u četvrtom kvartalu, ekonomija te zemlje je ušla u recesiju, što je ujedno i prvi put poslije 2013. godine da neka zemlja EU-a toliko potone.

Italijanska ekonomija pala je 0,2 posto u posljednjem kvartalu 2018. godine, a to, poslije pada od 0,1 posto u prethodnom, trećem kvartalu, znači ulazak u recesiju.

Italija je, podsjetimo, jedna od najvećih evropskih ekonomija i tokom prošle godine, imala je mnogo problema, što je stvorilo strah i od ponavljanja sudbine Grčke.

Italijanska ekonomija je, kako navodi AP, uzdrmana manjkom povjerenja i slabom poslovnom aktivnošću, nakon spora nove populističke vlade sa Evropskom komisijom oko budžetskih planova te zemlje.

Recesija u Italiji nije samo rezultat stalnih sukoba stranaka u vladajućoj koaliciji te zemlje već i sve većih mimoilaženja Rima s Briselom. Dok je italijanska vlada objavljivala više nego optimistične prognoze za svoj ekonomski rast, Brisel je upozoravao da su tvrdnje i očekivanja Rima nerealna i opasna.

I zvanični ulazak Italije u novu recesiju odmah se odrazio na svjetske i evropske berze. Kreditni rejting Italije je još niži dok je stopa rasta eurozone s 2,5 snižena na 1,8 posto. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,