Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potencijal za investitore: Kanabis je biznis koji će biti vrijedan čak 147 milijardi dolara

Preuzmite sliku

Širom svijeta u posljednje vrijeme ogromna količina novca, a koji ulažu i veliki igrači, investira se u rastuće tržište kanabisa za koje određeni ekonomski analtičari i konsultantske kuće kažu da će do 2025. će rasti do ogromnih 146,6 milijardi dolara.

Sa ovim brojkama izašla je američka kompanija Grand View Research i oni su uradili istraživanje ove godine, kada je vlasnik giganta Altria uložio 1,8 milijardi dolara u kanadsku kompaniju Cronos Group.

U Cronos Groupu se bave proizvodnjom marihuane i to najkvalitetnije vrste, a Altria, jedan od najvećih svjetskih proizvođača duhana i cigareta, ovom akvizicijom je dobila 45 posto udjela ove moćne kompanije, uz pretpostavku da će za pet godina imati 55 posto udjela.

U Altriji su se odlučili da zakorače u ovaj biznis jer je kanadski parlament u proljeće ove godine odobrio legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe. Kako piše Jutarnji list, “može se samo pretpostaviti kako su njihovi menadžeri upravo u vrijeme velike proslave na ulicama u oktobru, zaključili ovaj unosan ugovor sa Cronos Groupom”.

Da je biznis vrlo isplativ govore i brojke kanadske statističke službe da čak 5,4 miliona Kanađana, ili 15 posto stanovništva sada konzumira kanabis, kupujući ga u za to ovlaštenim trgovinama pod kontrolom države.

Broj korisnika kanabisa u cijelom svijetu se rapidno povećava. Iako je u 2009. godini bilo oko 200 miliona ljudi, taj broj se povećao na 237 miliona potrošača do 2015. – i ima tendenciju daljeg rasta.

Kao rezultat ovih brojeva, mnoge kompanije namirisale su unosan posao. Sredinom 2016. bilo je oko 30 kompanija koje su imale dozvolu za uzgoj kanabisa, ali danas ih je već 90. Ovaj sektor stoga nudi veliki potencijal za investitore. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,