Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Postoje li zaista naftni potencijali u BiH i šta će biti s njima? (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja krajem ove godine bit će prezentiran izvještaj postoji li ekonomska opravdanost za vršenje istraživanja nafte i plina u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Kako je potvrdio prof. dr. Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju geolozi kompanije Shell s predstavnicima ove federalne institucije boravili su prošle godine na terenu, na lokalitetu Hercegovine, u Drežnici odakle su iz kanjona uzeli geološke profile za laboratorijska ispitivanja.

Planirano je da se istraživanja o nalazištima nafte provode na području Dinarida u Federaciji BiH počevši od Bihaća, preko Glamoča, Livna, preko Mostara do Stoca i Neuma, odnosno na prostoru između granice s Republikom Hrvatskom.

Inače, na području Glamoča prije 40 godina vršila su se inicijalna istraživanja na dubini od 4.000 metara.

Procjenjuje se da na prostoru Dinarida gdje bi se trebala vršiti istraživanja postoje nalazišta veća od milijardu barela nafte.

Istraživanje nafte je u Federaciji BiH dugoročan projekat i u drugom krugu raspisat će se dodjela koncesije za aktivnosti na području Tuzlanskog i Posavskog kantona gdje se procjenjuje da se nalazi između 200 i 300 miliona barela nafte, a u planu su i iste aktivnosti u području sarajevsko-zeničke kotline.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,