Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Poslovi s Pakistanom mogu BiH donijeti milijardu dolara

Preuzmite sliku

Poslovi sa Pakistanom bi Bosni i Hercegovini mogli donijeti milijardu dolara, poput razvoja samohodne haubice, navodi bh. ambasador u ovoj azijskoj državi Nedim Makarević, dodajući kako sporost razvoja ovog projekta “tjera” Pakistance drugim proizvođačima oružja, izvještava Al Jazeera.

Kaže kako postoje odlični bilateralni odnosi čemu svjedoči trodnevna posjeta premijera Pakistana Nawaza Sharifa Sarajevu u decembru prošle godine kada mu je i pokazana prezentacija prototipa samohodne haubice firme Bratstvo iz Novog Travnika a koja je još u fazi testnih gađanja.

„Mi smo počeli uspješno izvoziti municiju u Pakistan 2014. godine, radi se o snajperskom metku 12,7 milimetara i sada izvozimo u milionskim količinama. Međutim, može se još mnogo, mnogo više uraditi. Posebno je bitan projekat samohodne haubice – pakistanska armija ima potrebu za 500 takvih i imaju budžet od milijardu dolara za to“, govori Makarević.

Dodaje kako se projekat samohodne haubice razvija više od dvije godine, a da Pakistanci neće još dugo čekati i da ima drugih koji se nude za ovaj posao sa Pakistanom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje