Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslodavci u BiH traže uvoz radnika po ugledu na Hrvatsku, dozvolu izdati u roku od 15 dana

Preuzmite sliku

Suočeni sa sve većim nedostatkom radnika, iz Udruženja poslodavaca FBiH, koja okuplja brojne javne i privatne kompanije, zatražit će od vlasti u BiH pojednostavljivanje postupka i procedure pri zapošljavanju stranaca, piše Večernji list BiH.

Na posljednjoj su sjednici čelnici Udruženja raspravljali, kako se ističe, “o gorućem problemu nedostatka radne snage te je zaključeno kako će se u idućem razdoblju morati inicirati izmjene zakonskih akata o uvozu radne snage”.

Nedostatak radnika u BiH Traženje olakšica za uvoz radne snage iz inozemstva zbog nedostatka domaće je prije nekoliko mjeseci preneseno ministru civilnih poslodavaca BiH te ravnatelju Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Na održanom sastanku zaključeno je kako se BiH posljednjih godina suočava s odlaskom radnika. Svakodnevni odlazak radne snage iz BiH poslodavci pokušavaju usporiti ili donekle riješiti unutar zemlje tražeći od Vlade i Parlamenta da smanje doprinose na plaće kako bi taj novac mogli preusmjeriti radnicima i stimulirati ih da ostanu u BiH većim zaradama.

Stav Udruženja poslodavaca je da odljev radne snage i trenutačna politička situacija ni u kojem slučaju ne smiju imati negativne posljedice na poslodavce i poslovanje kompanija.

Poslodavci traže pojednostavljenje procedure za zapošljavanje stranaca i da se bh. vlasti tome posvete u najbržem mogućem roku.

Prema dobivenim informacijama, mogle bi se preuzeti neke od dobrih praksi i pravila iz susjedne Hrvatske, koja je nedavno izmijenila Zakon o uvozu radne snage.

Poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika, prije nego što zatraži dozvolu za boravak i rad, treba provjeriti ima li na domaćem tržištu traženih radnika.

Taj posao, na zahtjev poslodavca, obavlja Zavod za zapošljavanje koji u najviše 15 dana treba istražiti ima li u evidenciji nezaposlenih radnika koji udovoljavaju traženim uslovima te ih uputiti poslodavcu.

Ako u evidenciji nezaposlenih ima dovoljno traženih radnika, poslodavcu neće biti dopušten uvoz radne snage i Zavod će mu uputiti negativnu obavijest.

Ako nema dovoljno radnika, poslodavac prima pozitivnu obavijest, što znači da može uvesti radnika iz treće zemlje, odnosno može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad stranoga radnika. Rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje radne dozvole je 90 dana od pozitivne obavijesti.

Prije nekoliko godina krenulo se s idejom da privatne ili državne kompanije na prostoru BiH radnike za određene poslove traže posredstvom ovlaštenih agencija koje bi im dale svoje “leasing radnike”.

Agencije bi u tom slučaju bile formalni poslodavci “zakupljenim radnicima” te bi im plaćale staž i socijalno iako su njihovi radnici “iznajmljeni” različitim poslodavcima.

Ovaj oblik zapošljavanja već je više od dvadeset godina prisutan Europi i svijetu te je poznat pod nazivom “personal leasing”.

Agencija i zapošljavanje

Privremeno zapošljavanje trostrani je odnos agencije za zapošljavanje, radnika i korisnika, u kojem agencija s radnikom sklapa ugovor o radu i u formalnom smislu je poslodavac radniku, a s korisnikom – kompanijom klijentom sklapa sporazum o ustupanju.

– Radnik je u radnom odnosu u agenciji, a ustupljen je kompaniji korisnika na određeno vrijeme. Kompanija kojoj agencija upućuje radnika i dodjeljuje mu radne zadatke može agencijskoga radnika koristiti do tri godine te ima mogućnost preuzimanja radnika nakon isteka ugovora o ustupanju.

Agencijski radnik je brzo i kvalitetno rješenje za ona poduzeća koja imaju povremenu potrebu za radnom snagom ili poduzeća koja žele uštedjeti na financijskim, kadrovskim i vremenskim troškovima koje iziskuje selekcijski postupak zapošljavanja radnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,