Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslodavci, sindikati, privrednici i investitori iz FBiH protiv novih poreskih nameta

Preuzmite sliku

Poslodavci, sindikati, privrednici i investitori odlučili su zajednički pozvati Vladu Federacije BiH da zaustavi ili odgodi primjenu izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak. Prema njihovim riječima, njegova primjena dovešće do većeg opterećenja poslodavaca, što će prouzrokovati smanjenje primanja radnika, pa čak i otkaze, kao i smanjenje stranih i domaćih investicija u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje poslodavaca FBiH, Savez samostalnih sindikata BiH, Vijeće stranih investitora i Privredna komora FBiH odlučili su da se zajednički obrate javnosti povodom donošenja izmjena Pravilnika o oporezivanju toplog obroka, regresa…, dok su pravi razlozi sve češći nameti kojima Vlada FBiH konstantno izlaže poslodavce.

“U posljednjih godinu dana, od kako se priča o reformskoj agendi, izloženi smo stalnom povećanju nameta i poreskih obaveza prema poslodavcima i radnicima. Ovo što se desilo prije par dana je zadnja kap u čaši, pa smo morali da odreagujemo i objasnimo javnosti o čemu se radi i da ukažemo Vladi i prvenstveno Ministarstvu finansija o dodatnim opterećenjima koja idu na teret poslodavaca ili će se preliti na radnika. Poslodavac će imati izbor da oduzme neka prava radnicima ili da ide na svoj teret, a sve u korist države i budžeta. Ne radi se o malim novcima, nego vjerovatno o nekoliko stotina miliona KM na godišnjem nivou. Izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak Vlada kratkoročno želi zakrpiti neke rupe. Ne vidim strategiju, ovdje se radi o društvenom problemu. Ovo su mjere koje negativno utiču na investicije, zapošljavanje… Nismo protiv izmjena Pravilnika, ali apelujemo da se ova mjera obustavi, nismo protiv te odluke, ali se ona terminski mora usaglasiti sa Zakonom o doprinosima i dohotku i da se onda u jednom socijalnom dijalogu počne s primjenom”, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, naglasio je da nameti koji su u zadnjih deset dana ustanovljeni bitno smanjuju sposobnost poslodavaca, te da sve to dovodi do toga da se poslodavci boje da se neće održati obećanje Vlade FBiH o novom zapošljavanju.

“Ovo nije problem samo sa ovom Vladom, sve prethodne su govorile o rasterećenju privrede, ali ne da nije došlo do toga, nego se dogodilo novo opterećenje. Međutim, razlika je što je ova Vlada sebe nazvala reformskom, a nažalost rezultati to ne pokazuju. Važno je reći da očekujemo od vlasti da otvori ozbiljnu raspravu i sa poslodavcima i sa sindikatima o ovim temama. Moramo naći način kako ćemo ove stvari prevladati. Radi se o opterećenju koje je takvo da ne postoje kod većine poslodavaca unutrašnje rezerve kojima bi to mogli prevladati. To su različita opterećenja, a očekujemo nove”, rekao je Pandurević.

I Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, je naglasio da posljednji nameti ne idu u korist radnika, koji će na kraju ispaštati. Dodao je da se ovako važne izmjene Pravilnika, kao i sve ostale odluke ne mogu donositi bez socijalnih partnera sindikata i poslodavaca, te pozvao Vladu FBiH da se sve uredi u socijalnom dijalogu.

U ime stranih investitora Valentin Ilievski je odluku Vlade FBiH o izmjeni Pravilnika u suprotnosti sa ciljevima reformske agende, prema kojoj su obaveze na rad trebale biti smanjene sa 72 posto na 50.

“Imamo novi Pravilnik, i to neuobičajeno u sredini poslovne godine. I to bi bilo u redu da su smanjeni doprinosi. Ovom mjerom samo se puni budžet na račun poslodavaca i radnika, a nema smanjenja doprinosa. Kompanije će imati povećanje troškova, i to neplaniranih, pa će biti nekonkurentni. Takve kompanije kompenziraju veće troškove ili smanjenjem investicija za budućnost ili će smanjiti broj radnika. Kada to padne na teret radnika, onda im slabi kupovna moć, a onda gube svi, jer se manje troši. Konačno gubi i država. Naš apel je odložite izmjene Pravilnika, dok ne smanjite doprinose”, zaključio je Ilievski.

Aldin Mališević iz Privredne komore FBiH smatra da izmjene Pravilnika mogu imati određene negativne efekte na poslodavce i radnike, s obzirom da još uvijek nije izmijenjen Zakon o doprinosima.

“Podržali smo reformski put BiH kroz akcioni plan koji je podrazumijevao izmjene određenih zakona i podzakonskih akata u cilju poboljšanja ambijenta ili olakšavanja poslovanja privrednim subjektima. Jedna od aktivnosti je izmjena Zakona o doprinosima koji je trebao da smanji doprinose i taj zakon je u pripremi. Mešutim, donošenjem ovog Pravilnika koji na snagu stupa sutra prije izmjena i dopuna Zakona o doprinosima je ishitrena odluka i poslodavcima i radnicima će donijeti određene negativne efekte. Zato pozivamo da se ovaj pravilnik još jednom preispita, u najmanju ruku da se odloži njegova primjena i da se riješi u jednom sistemskom paketu zajedno sa Zakonom o doprinosima”, rekao je Mališević.

Safudin Čengić, generalni direktor Centrotransa i Snježana Kopruner, direktorica GS-Tvornice mašina Travnik, kao predstavnici privrednih subjekata pokušali su objasniti šta novi nameti za njih znače u praksi. Prema njihovim riječima odluke vlasti, koje su u posljednje vrijeme donesene, mogu dovesti do povećanja troškova, koje ne znaju kako će pokriti.

To može izazvati smanjenje primanja radnika ili čak dovesti do otkaza, a samim tim i do odliva radne snage iz zemlje.

Pravilnikom o izmjeni i dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak Vlada F BiH je neoporezivi dio toplog obroka smanjila sa dva posto na jedan posto od prosječne neto plate u FBiH, te smanjila neoporezivi dio regresa za godišnji odmor u visini od 50 posto prosječne plate. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: