Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poslodavci ne prihvataju predložene izmjene zakona o doprinosima

Preuzmite sliku

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine ne podržava prijedloge Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koje je predložila Vlada Federacije BiH.

Udruženje poziva zastupnike i delegate u Federalnom parlamentu da ne podrže navedene zakone u predloženom obliku, zaključeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora UPFBiH održanoj u Sarajevu.

Prema saopštenju ovog udruženja, Upravni odbor insistira na hitnom sastanku s premijerom i ministricom finansija Federacije BiH kako bi u prijedlog Zakona o doprinosima bila ugrađena odredba da se uz predloženu stopu doprinosa od 32,5 posto, osigura da se u narednim godinama smanjuju stope doprinosa u skladu s rastom prihoda.

Iz Upravnog odbora Udruženja poslodavaca insistiraju da se uz prijedlog Zakon o porezu na dohodak, koji je utvrdila  Vlada FBiH, a prema kojem neoporezivi dio dohotka iznosi 800 KM, ostatak plaće će biti oporezovan sa 13 posto, a novinu u Zakonu predstavlja i oporezivanje dividende sa deset posto, usvoje i Zakon o porezu na dobit FBiH sa ugrađenim prijedlogom Udruženja poslodavaca o oslobađanju od plaćanja poreza na dobit u slučaju reinvestiranja.

Također iz Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH insistiraju na hitnom formiranju koordinacionih tijela za parafiskalne namete i na tome da se radi na njihovom ukidanju ili smanjenju.

Od Vlade FBiH poslodavci traže da se hitno u proceduri razmatraju i usvoje izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH u smislu da se poslodavci rasterete plaćanja bolovanja u trajanju od 42 dana. Također traže hitne izmjene i dopune Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom FBiH sa usvojenim zahtjevom poslodavaca da postojeća odredba kojom poslodavac mora zaposliti jednu osobu sa invaliditetom na 16 zaposlenih, poveća na 25. Također se traži da se i drugim kompanijama, osim onih koje su specijalizirane za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, omoguće poticaji za zapošljavanje ovih osoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje