Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslodavci najavili: I u 2017. ćemo se posvetiti rasterećenju privrede

Preuzmite sliku

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović najavio je da će to udruženje u 2017. nastaviti da  insistira na usvajanju izmjena i dopuna Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, radi rasterećenja privrede. 

On je, na novogodišnjoj pres-konferenciji Udruženja, dodao da će aktivno učestvovati u donošenju zakonske regulative koja se odnosi na privredu i sugerirati rješenja za rasterećenje privrede, zatim povećanje konkurentnosti kompanija, te otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje sive ekonomije.

Smailbegović je istakao da će privesti kraju potpisivanje preostalih granskih kolektivnih ugovora, te raditi na jačanju i okrupnjavanju Udruženja poslodavaca, prenosi Fena.

Podsjetio je da je Udruženje u 2016. aktivno učestvovalo u reformi radnog zakonodavstva, kao i da je u februaru s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH potpisan Opći kolektivni ugovor za teritoriju FBiH.

Naveo je da su potpisani i granski kolektivni ugovori za djelatnost prometa, komunalne privrede, šumarstva, prerade drveta i papira, te proizvodnju i preradu metala.

U toku su pregovori za zaključivanje granskog kolektivnog ugovora za djelatnost trgovine, dok su pregovori o kolektivnom ugovoru za djelatnost hemije i nemetala prekinuti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,