Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslodavci i sindikat dogovorili mjere za povećanje plata

Preuzmite sliku

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (UPFBiH) organiziralo je predstavljanje zajedničkih aktivnosti sa sindikatima iz realnog sektora gdje je poručeno da predstojeće godine fokus treba biti na regulisanju tržišta rada zbog, kako je rečeno, odlaska mlade radne snage iz Bosne i Hercegovine.

Predstavljanju aktivnosti prisustvovali su predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) Adnan Smailbegović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Samir Kurtović, predstavnici sindikata iz realnog sektora i brojni privrednici.

Smailbegović je u obraćanju istakao da su prošle godine proveli brojne važne aktivnosti.

“Prošla godina je značajno bila u fokusu pitanja povećanja cijena električne energije. Tom temom smo se puno bavili i napravili smo jako korektan rezultat. Bavili smo se i pitanjem šumarstva, drvne industrije u kontekstu izvoza, pitanja putarina. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je povećalo kvote za zapošljavanje stranaca na našu inicijativu, iako smo mi tražili značajno veće kvote, jer mislimo da je potrebno”, kazao je Smailbegović.

Podsjetio je također da su potpisali sedam kolektivnih ugovora sa sindikatima iz realnog sektora.

Dodao je da u narednoj 2023. godini također planiraju brojne aktivnosti i inicijative.

“Energetski sektor nam je vrlo važan segment. Mi imamo taj resurs, ali moraju se izgrađivati novi kapaciteti. Mi mislimo da bi bilo dobro da se i privatni sektor uključi u izgradnju kapitalnih energetskih postrojenja u budućnosti”, rekao je Smailbegović, te dodao da će im fokus biti na dvije ključne teme.

“Jedna je regulisanje tržišta rada. Vidimo u zadnjih godinu značajne poremećaje na tržištu rada. Mlada radna snaga odlazi iz Bosne i Hercegovine i zato moramo naći načina da to smanjujemo. Mislim de ćemo teško zaustaviti taj odliv, ali da ga bar smanjimo koliko je to moguće i da napravimo neke mjere kako bi se restruktuiralo kompletno tržište rada”, kazao je Smailbegović, napominjući da su prekvalifikacija i dokvalifikacija neki od mogućih načina.

Drugo pitanje je rasterećenje privrede u smislu smanjenja doprinosa što, kako je rekao, Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine već godinama predlaže.

“Svjedoci smo da je zakon prije četiri pet godina upućen u parlamentarnu proceduru, da nikada nije ugledao svjetlo dana i bojimo se da će potrajati njegovo usvajanje. Mi smo pripremili jedno rješenje, koje bi trebalo da bude temporalnog karaktera na godinu dana ili nešto više, do usvajanja novog zakona, a sastojalo bi se od sljedećeg: da se omogući svim privrednim društvima, obrtnicima, da povećaju plate u odnosu na, naprimjer, decembar ove godine za 400 KM i da se na taj iznos plata ili ne plaćaju doprinosi ili da se plate neki simbolični doprinosi”, rekao je Smailbegović.

Kurtović je istakao da nikada nisu imali bolji socijalni dijalog kao sada, pogotovo za realni sektor i industrijske sindikate.

“Potpisano je sedam kolektivnih ugovora i riješili smo mnoga pitanja koja su bila problem u proteklom periodu. Sindikati kao što su tekstilci, građevina, šumarstvo, metalci, trgovina, saobraćaj, hemija i nemetal, sve su to sindikati koji s potpisali kolektivne ugovore sa udruženjima poslodavaca. Nastavit ćemo dobru saradnju da poboljšamo status svih uposlenika, posebno u realnom sektoru”, kazao je Kurtović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje