Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslije pilećeg mesa, peradari iz BiH žele osigurati izvoz jaja u Evropsku uniju

Preuzmite sliku

Danas je u Tešnju održana sjednica Koordinacionog odbora živinara/peradara Bosne i Hercegovine na kojoj se razgovaralo o rezultatima zagovaranja liberalizacije tržišta Evropske unije za proizvode od pilećeg mesa.

Također, na sjednici su razmatrani naredni koraci po pitanju izvoza rasplodnih i konzumnih jaja u Evropsku uniju. Domaćin susreta je bila tešanjska kompanija “MADI”, čiji direktor Edin Jabandžić predsjedava Koordinacionim odborom živinara/peradara BiH.

“Koordinacioni odbor je stvarno pokazao da razumni i poduzetni ljudi mogu napraviti kvalitetne stvari. Dokazali smo i pokazali da je neophodno jedinstveno djelovanje sektora. Važno je zagovarati reforme na polju legislative, podsticajne mjere, a istovremeno i raditi na korektnom odnosu unutar peradarskog sektora. Izuzetno mi je zadovoljstvo što je mesna industrija ‘MADI’ domaćin današnje sjednice, što se pokazalo da postoji spremnost da radimo zajedno na zagovaranju izvoza pilećeg mesa u EU, ali što ćemo zajedno raditi na narednom koraku – otvaranju tržišta EU za rasplodna i konzumna jaja iz BiH. To je važna poruka”, kazao je Jabandžić.

“Zahvaljujem se predstavnicima sektora, ali i projektu USAID/Sweden FARMA II na podršci. Uspjeh koji smo postigli je zajednički svih institucija u BiH, na svim nivoima, koje su bile uključene na tom putu. Kada je u pitanju izvoz pilećeg mesa imamo nekoliko važnih koraka koje želim pojasniti. Naredna tačka je donošenje i objavljivanje izmijenjene Uredbe broj 798/2008. Zatim idemo sa izdavanjem rješenja objekata, a svako ko smatra da ispunjava uslove se također može prijaviti. Poslije izvršenih provjera, rješenja se zatim upućuju Evropskoj komisiji, nakon čega se isti uvrštavaju u listu odobrenih objekata unutar desetak dana. Nakon toga se ostavlja period od mjesec dana državama-članicama EU za komentar, te po tome slijedi finalna objava, lista postaje validna 10 do 15 dana nakon objave, a objekti mogu izvoziti u EU”, zaključio je Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

“Mi smo blizu, ja tvrdim da smo blizu izvozu rasplodnih i konzumnih jaja prema Evropskoj uniji. Nama nije problem da mi dižemo kapacitete, ukoliko bi nama tržište dalo da izađemo na to tržište. Ono što mi imamo se ne razlikuje od farmi u EU. Izuzetno je važno ono što smo napravili po pitanju pilećeg mesa, sada je potrebno da budemo jedinstveni ka rješenju i za ovaj segment peradarskih proizvoda”, kazao je Predrag Miličić, direktor i vlasnik kompanije “Agreks” iz Donjeg Žabara.

Ostvareni napredak su danas pozdravili predstavnici USAID-a i Ambasade Švedske koji podržavaju peradarski sektor kroz USAID/Sweden FARMA II projekat.

“Koristim ovu priliku da čestitamo Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, entitetskim ministarstvima poljoprivrede, inspektoratima na svim nivoima i predstavnicima privatnog sektora za učinjene korake naprijed prema izvozu u Evropsku uniju. Dijelimo vaš entuzijazam i radujemo se pozitivnim efektima u sektoru peradarstva BiH u povećanju izvoza, otvaranju novih radnih mjesta i podsticanju novih investicija”, izjavila je Marie Bergstrom, šefica razvojne saradnje pri Ambasadi Švedske.

“Postignuti rezultati pokazuju da je kontinuirana podrška USAID/Sweden FARMA II projekta javnim institucijama i privatnim organizacijama u sektoru peradarstva proizvela opipljive rezultate, uključujući sve ono realizirano kroz obuku, direktnu tehničku podršku i bespovratnu pomoć. Nastavljamo sa ovim procesom, s ciljem povećavanja konkurentnosti sektora peradarstva u BiH. To potvrđuje i činjenica da je Koordinacioni odbor živinara/perada Bosne i Hercegovine danas za temu imao i razgovor s Uredom za veterinarstvo BiH i predstavnicima USAID/Sweden FARMA II o narednim koracima i aktivnostima za poboljšanje pristupa tržištu i te uklanjanju prepreka za izvoz rasplodnih i konzumnih jaja u EU”, dodao je direktor Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Peter Duffy. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,