Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poskupile cijene goriva širom BiH

Preuzmite sliku

Cijene goriva na pumpama širom BiH u posljednjih nekoliko dana ponovo rastu, tako da su na nekim pumpama više od pet do sedam feninga po litru, što je posljedica povećanja nabavnih cijena.

Naime, benzinske pumpe u Federaciji BiH su u proteklih pet dana obavijestile Federalno ministarstvo trgovine o promjeni cijena i marži za BMB 95 i dizel (10 ppm), odnosno o povećanju cijena za 0,05 KM po litru, pa tako na nekim benzinskim pumpama dizel košta 1,71 KM, dok na drugim čak 1,99 KM.

Navodi se kako će trenutne cijene goriva biti na snazi u narednih 15 dana.

Također, gorivo i u Republici Srpskoj je poskupijelo za pet do sedam feninga po litru, ali su cijene ovog energenta i dalje najniže u regionu, rekao je predsjednik Gruacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić.

“Negdje u prosjeku za osam feninga su posljednjih petnaestak do dvadeset dana ulazne cijene prema naftnim distributerima otišle gore. To je neka dinamika koja prati nabavne i prodajne cijene”, rekao jeTrišić.

On je naveo da se cijene benzina u Srpskoj trenutno kreću od 1,77 KM do 1,83 KM, a dizela od 1,74 KM do 1,81 KM. Prema njegovim riječima, u bijeljinskoj regiji su cijene nešto niže i kreću se od 1,64 KM do 1,65 KM, a tečnog gasa od 0,94 do 1,10 KM.

“Bez obzira na sve, cijene goriva u Srpskoj ubjedljivo su najniže u regionu. Cijene goriva u Srbiji i Crnoj Gori veće su od dvije KM”, rekao je Trivić.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora, kazala je za Nezavisne da je primjetno da je posljednjih nekoliko dana došlo do skoka cijena goriva.

“Sigurno je da su cijene više i za desetak feninga, a čim počne poskupljenje goriva, građani očekuju da će doći do viših cijena i osnovnih životnih namirnica”, kazala je Marićeva.

Ona podsjeća da se pad cijena osnovnih namirnica nije desio kad su u prethodnim mjesecima cijene goriva padale.

“Kriza prouzrokovana pandemijom virusa korona sigurno je i diktirala i cijenu nafte, odnosno potražnju za naftom”, kazala je Marićeva.

Dodala je da su vlasnici pumpi podigli cijene goriva vjerovatno očekujući veće aktivnosti, bilo da se radi o privrednim aktivnostima ili aktivnostima građana.

Ona je ukazala i na to da postoje velike razlike u cijenama na pumpama širom BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,