Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Porodica Zonić iz Donjeg Vakufa proizvodi ekološke torbe

Preuzmite sliku

Sve češći su primjeri mladih ljudi koji ne čekaju da im neko posao “pruži na dlanu“, nego nastoje da svoju kreativnost i znanje pokažu kroz vlastiti biznis, u kojem nerijetko ostvaruju značajan profit i zavidne poslovne rezultate.

Takvi su supružnici Benjamin i Enisa Zonić iz Donjeg Vakufa koji se, u vlastitoj obrtničkoj radnji “Praktiker nonwoven“, odnedavno bave proizvodnjom ekoloških torbi i vrećica.

Ovaj obrt smo osnovali prije otprilike dvije godine a rezultat je višegodišnje porodične tradicije bavljenja porodičnim biznisom. U sve većoj ekspanziji ekoloških projekata, kojima se želi sačuvati životna sredina, ideja da krenemo u proizvodnju torbi od specijalnog netkanog polipropilenskog platna, koje se 20-30 puta brže razgrađuje u prirodi nego plastične vrećice, pokazala se veoma dobrom“, kaže Benjamin Zonić.

Ističe da u proizvodnji ekoloških torbi i cekera koriste savremenu tehnologiju, koja se primjenjuje u poznatim evropskim tvornicama ovog tipa.

Mašine smo uvezli iz inostranstva, kao i materijal koji koristimo u proizvodnji. Nakon krojenja i određivanja dimenzija što, naravno, zavisi od želje i potreba kupaca, na vrećicama se u većini slučajeva štampaju tekstualne, slikovne i reklamne poruke. Ono što je jako važno je da je i boja, koja se koristi u tom postupku, također, ekološki razgradiva. Nakon štampanja, cekeri idu u posljednju fazu ugradnje ručki, nakon čega su spremni za tržište“, pojašnjava ovaj Donjovakufljanin.

Dodaje kako je namjena ovih ekoloških torbi i vrećica višestruka, te da njihovom upotrebom kupci štede novac i, u isto vrijeme, doprinose ekologiji i očuvanju okoline.

Zadovoljni smo prometom koji smo dosad ostvarili. Oko osamdeset posto torbi plasirano je na domaće tržište, kupcima i trgovačkim centrima u BiH, dok je preostalih 20 posto otišlo u Hrvatsku, gdje su naši cekeri sve traženiji“, naglašava.

Po njegovim riječima, u poslu pomaže cijela porodica, njegov otac Jahija i 17-godišnja kćerka Ena, učenica drugog razreda gimnazije, dvije radnice koje smo zatekli za mašinama, kao i radnici koji se povremeno angažiraju, kako bi se ispoštovali preuzeti rokovi isporuke.

Ne bojimo se posla. Želimo proširiti biznis i otvoriti nova radna mjesta a, s obzirom da smo ponudili jedinstven ekološki proizvod, nadamo se da će nam u tome pomoći nadležne institucije na svim nivoima. Istina, još uvijek ne možemo reći da smo razvili biznis, ali vjerujemo da ćemo u narednom periodu značajno doprinositi privredi lokalne zajednice. To je naš cilj“, poručio je Zonić, koji je član Općeg udruženja obrtnika-poslodavaca u Donjem Vakufu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,