Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Porezna uprava FBiH će kontrolisati način isplate fudbalera u klubovima

Preuzmite sliku

Porezna uprava FBiH će provjeriti rad fudbalskih klubova, u vezi sa načinom plaćanja profesionalnim fudbalerima koji su u njima angažovani, rečeno je Faktoru u Poreznoj upravi BiH.

“Porezna uprava Federacije BiH će u slučaju pisma Sindikata profesionalnih fudbalera izvršiti provjere i poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH”, kažu iz Porezne uprave.

Podsjećamo, Sindikat profesionalnih fudbalera je prije nekoliko dana objavio saopćenje u kojem tvrde da se fudbaleri u našoj zemlji plaćaju putem nora računa, umjesto da plaće dobijaju putem banaka. Uz saopćenje su ponudili i faksimil jednog takvog nota računa.

Iz Porezne uprave tvrde da su i ranije kontrolisali rad fudbalskih klubova u FBiH. Prilikom tih kontrola izricane su prekršajne kazne zbog različitih prekršaja, kao što su “neprijavljivanje profesionalnih igrača s kojima su sklopili Ugovore o radu u Jedinstveni sistem Porezne uprave Federacije BiH u skladu sa Zakonom o Jedinstvenom sistemu, registracije, kontrole i naplate doprinosa, isplate plaće igračima gotovinski putem blagajne, obavljanja drugih djelatnosti koje nisu u skladu sa Statutom i srodnim ciljevima poreznih obveznika, nepostojanje odgovarajuće knjigovodstvene dokumentacije, odnosno blagajničkih naloga za naplatu članarina u kojem će biti vidljivo od koga je naplaćena članarina i potpis tog lica i drugih nepravilnosti”.

Međutim, konkretne podatke o tome koji klubovi su pokazali najviše, a koji najmanje porezne discipline u vezi sa načinom plaćanja fudbalera, iz Porezne uprave nisu mogli dati jer su, kako su naveli, klubovi koristili mogućnost ulaganja žalbe. Neki od tih predmeta još uvijek se nalaze u drugostepenom postupku, pred Ministarstvom finansija FBiH, tako da podaci o izricanju kazni još nisu konačni. Umjesto toga saopćili su u kojim klubovima su vršene kontrole u prethodnom periodu.

“Prema službenim evidencijama Sektora za Jedinstveni sistem registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa i Odsjeka za inspekcijski nadzor kantonalnih poreznih ureda kontrole su vršene kod poreznih obveznika: FK Sarajevo, HŠK Zrinjski, FK Olimpik, FK Željezničar, NK „HNK“ Orašje, F.K. Sloboda Tuzla, NK “Konjuh” Kladanj, NK “Doboj Istok” Klokotnica, Udruženje “Omladinski pogon FK Sloboda 1919” Udruženje Fudbalski klub “Krajina” Cazin, F. K. Goražde, NK Široki Brijeg i dr”, kažu u Poreznoj upravi.

Podsjetili su i kako je plaćanje putem nota računa protivno Zakonu o porezu na dohodak i da nijedan poslovni subjekt, uključujući i sportske klubove, prema spomenutom zakonu, ne smije na ovakav način vršiti plaćanja.

“Kako bi se zaustavila praksa da klubovi isplaćuju plaće igrača putem “nota računa”, Porezna uprava Federacije BiH će pojačati aktivnosti inspekcijskih nadzora sportskih klubova. Osim potpunih inspekcijskih nadzora, u svrhu smanjenja rada igrača “na crno”, Porezna uprava Federacije BiH će pojačati aktivnosti i u vršenju djelimičnih inspekcijskih kontrola, u kojima će se prioritet staviti na provjeru prijava igrača u sportskim klubovima”, navode u Poreznoj upravi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje