Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poražavajuće: Još 2011. godine svako šesto domaćinstvo u BiH bilo je siromašno

Potrosacka-korpa10km
Preuzmite sliku

Agencija za statistiku BiH u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku u ovoj godini provodi četvrtu po redu Anketu o potrošnji domaćinstava u BiH koje se provode svake četiri godine, u skladu sa međunarodnim standardima i metodološkim preporukama EUROSTAT-a što omogućava međunarodnu uporedivost podataka.

Anketa o potrošnji domaćinstava, prvi put u Bosni i Hercegovini, provedena je 2004. godine, zatim 2007. i zadnja 2011. godine.

S obzirom da je u toku anketa za 2015. godinu, iz Agencije za statistiku BiH naveli su neke podatke iz posljednje ankete, dakle iz 2011. godine.

U 2011. godini domaćinstva su za potrebe finalne potrošnje mjesečno u prosjeku trošila 1.569,33 KM. Najveće učešće u prosječnoj mjesečnoj potrošnji domaćinstava imali su hrana i pića (32,6%) i stanovanje, električna energija, plin i ostali energenti (24,0%). Na stanovanje se izdvajalo 15,1% ukupne potrošnje, dok se za potrošnju vode, energije, plina i drugih režijskih izdataka izdvajalo 8,9%. Veliki dio izdataka odnosio se i na prijevoz (11,0%) koji obuhvata kupovinu i upotrebu prijevoznih sredstava, te izdatke za usluge prijevoza putnika.

Od ukupnog broja stanovnika u Bosni i Hercegovini bilo je 17,9% onih koji žive u relativnom siromaštvu. Svako šesto domaćinstvo u državi bilo je siromašno. Prag relativnog siromaštva iznosio je 416,40 KM mjesečno po ekvivalentnoj odrasloj osobi.

Glavni cilj i svrha Ankete o potrošnji domaćinstava su dobijanje podataka o veličini i strukturi potrošnje domaćinstava u BiH, osnovnim demografskim i socio-ekonomskim karakteristikama njihovih članova, uslovima stanovanja, izvorima i veličini prihoda, investicijama, socijalnoj uključenosti, zdravlju i slično.

Da bi se dobila kompletna slika, anketom se prikupljaju podaci o izdacima za hranu i piće, stanovanje, namještaj, odjeću i obuću, zdravstvo, prijevoz, komunikacije, rekreaciju, kulturu i obrazovanje, o drugim proizvodima i uslugama, kao i informacije o članovima domaćinstva (veza sa nosiocem domaćinstva, starosna dob, bračni status, obrazovanje, status aktivnosti, područje djelatnosti), kao i podaci o karakteristikama stanovanja.

Navedeni rezultati će služiti kao podloga za kvalitetno kreiranje i provođenje socio-ekonomskih politika na svim nivoima društvenog organizovanja. Pored toga, rezultati Ankete će se koristiti i u stručne, statističke svrhe kao što su izračunavanje indeksa potrošačkih cijena kao mjere inflacije u državi, izračunavanje bruto domaćeg proizvoda prema rashodnoj metodi i za akademske svrhe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje