Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poplavljeno hiljade košnica: Pčelari bi podigli cijenu meda, ali se boje slabe kupovne moći u zemlji!

Preuzmite sliku

Cijena meda na bh. tržištu mogla bi ove godine porasti i do deset posto, upozorava za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Omer Žalić, direktor „PIP BH“ najveće kompanije za otkup meda i pčelinjih proizvoda u regionu.

Rezultat je to, kaže, poplava koje su pričinile veliku materijalnu štetu na pčelinjacima u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, ali i kiše koja je omela pčele da sakupe proljetni nektar.

– Po bagremu se godina poznaje. Ove godine bagremova paša je izdala, prošla je u kiši po kojoj pčele nisu mogle raditi. Očekujemo poprilično loše i druge paše koje trebaju da dođu, poput cvijetne. Sve to će utjecati na porast cijena meda na tržištu – rekao je Žalić. On je dodao da je porast cijena meda na bh. tržištu zabilježen i prošle godine.

Prema nezvaničnim podacima Federalnog ministarstva poljoprivrede te Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, u BiH se oko 10.000 ljudi bavi uzgojem pčelara i proizvodnjom pčelinjih proizvoda, a velikom broju njih pčelarstvo predstavlja glavni izvor prihoda.

Jedan od najvećih proizvođača meda iz Bijeljine Miko Despotović također je kazao za Patriu da je ova godina za pčelare teška, ali on smatra da pčelari ne bi smjeli dizati cijene meda jer će zbog slabe kupovne moći interes građana za med ionako opasti.

– Godina je teška. Mojih 200 košnica bile su skoro do pola u vodi. Da je vodostaj porastao još za koji centimatar, sve bi se pogušile. Srećom, to se nije desilo. Brzo sam uspio oporaviti pčelinje zajednice – kaže za NAP Despotović.

– Nažalost, mnogi bijeljinski pčelari nisu imali tu sreću. Pčelaru koji je pčele držao s druge strane Save voda je odnijela 200 košnica. Ali, on nije jedini takav slučaj, mnogo je manjih pčelara koji su izgubili od 20 do 50 košnica – kaže Despotović. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,