Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poljoprivrednici: Sve poskupljuje, propadamo!

Preuzmite sliku

Problemi u poljoprivredi na koje proizvođači upozoravaju godinama u 2022. mogli bi kulminirati.

Mali farmeri prodaju imanja ili ih daju pod zakup i traže drugi posao, dok su oni veći smanjili proizvodnju za 50 odsto. Iz udruženja poljoprivrednika najavljuju da će do kraja januara biti održan sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija, na kojem će biti odlučeno šta dalje.  Poljoprivrednici se na početku nove sezone nalaze u paradoksalnoj situaciji. Sve poskupljuje, a njihovim proizvodima pada cijena, zbog čega mnogi odustaju od proizvodnje.

“Šta je razlog da ulje poskupi sa 1,8 na 3,6, da šećer ode za 40% i sve ostale životne namirnice, a da ne može paprika da se proda skuplje od 70 feninga, a kamoli marku, ili neki drugi poljorivredni proizvod. Ne možemo ostvariti cijene jer to nema ko da plati sa primanjima od 600 – 700 KM”, pita se Mladen Lazić, proizvđač i prerađivač povrća.

Lazić ističe da će 2022. godinu u poljoprivredi obilježiti neizvjesnost.

Petar Dragojlović iz semberskog sela Amajlije kaže da veliki broj farmera daje zemlju pod arendu i kreće u potragu za poslom, jer se od poljoprivrede ne može živjeti.

“Sve se svodi na poljoprivrednika koji stvarno, stvarno, ako ovako se nastavi, boga mi će propasti. Ja se bavim sa tom farmom, nisam ja neki veliki farmer, 20 grla na muži, ali ako je jogurt 2 KM litar, a litra mlijeka 65 feninga, onda da se vidimo gdje smo mi poljoprivrednici, proizvođači”, kaže Dragojlović.

Da je situacija katastrofalna već duže vrijeme upozoravaju i iz udruženja poljoprivrednika.

“Evo nas u Semberiji, došli smo do 3000, ja mislim da nas sad neće biti ni 2000. Ovih dana poljoprivredni proizvođači već imaju manjak hrane, ljudi traže stoku janjce, prasce, tovnu junad i sve što prati, odjekuje priča da narod više nema u štali, mi nemamo u ovoj državi nit robne rezerve, mi nemamo ništa”, ističe predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić.

Protesti koje su organizovali prošle godine nisu urodili plodom. Da li će ove godine ići u tom smjeru, znaće se krajem januara. Poljoprivrednici apeluju na nadležne da donesu hitne mjere za zaštitu domaće proizvodnje i oporavak poljoprivrede. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,