Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pokrenuli biznis s dvije mašine, a danas zapošljavaju 110 radnika

Preuzmite sliku

Avdo Delibašić prije rata je radio u kompaniji specijalizovanoj za proizvodnju pjene za namještaj. Po okončanju rata, odlučio je svoje iskustvo iskoristiti za vlastiti biznis, pa je pokrenuo proizvodnju u napuštenom kulturnom centru. Tada je imao jednu mašinu za rezanje, jednu za mljevenje materijala i trojicu radnika.

S obzirom na poslijeratnu obnovu zemlje, potreba za namještajem je rasla, pa je kompanija izgradila novu fabriku. Deset godina kasnije, kompanija “Delibašić Poliuretani” prerasla je u jednog od vodećih proizvođača madraca u BiH.

Posao koji je Avdo započeo nastavila je njegova kćerka Beadisa Delibašić, koja je danas generalni menadžer kompanije koja zapošljava više od 110 ljudi.

– Oko 80 posto naših proizvoda se proda u Bosni i Hercegovini, a ostatak izvozimo u Hrvatsku, Sloveniju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Austriju – kaže Delibašić.

Dodaje da je najveći izazov bio pozicionirati brend na domaćem tržištu, jer ljudi ovdje nisu imali mnogo povjerenja u domaće brendove namještaja.

Njihove napore prepoznala je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Tim banke, kroz Program savjetovanja malih biznisa, pomogao je kompaniji u mnogim oblastima, uključujući kontrolu kvaliteta, organizacionu strukturu, planiranje, IT, web development i online prodaju.

– Uveli smo visoke standarde kontrole kvaliteta i zajedno sa sjajnim timom koji imamo, uspjeli smo se pozicionirati kao snažan lokalni brend koji se može takmičiti sa međunarodnim proizvođačima – kazala je Delibašić.

– Stalno radimo na unapređenju proizvoda, razvoju i investicijama u proizvodne kapacitete, te u edukaciju naših prodajnih predstavnika. Na taj način ostajemo konkurentni – navodi Delibašić. (ERBD)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,