Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počeo Sajam šljive u Gradačcu: Rekordan broj učesnika predstavlja proizvodne asortimane (FOTO)

Preuzmite sliku

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu danas je svečano otvoren 45. put po redu.

Do 1. septembra 320 izlagača iz naše i zemalja regije te Evropske unije predstaviti će svoj proizvodni asortiman.

Ovo je inače rekordan broj izlagača koji su stigli u Gradačac.

Ovaj sajam se ne održava sasvim slučajno u spomenutom gradu. Naime, Gradačac je već dugi niz godina prepoznatljiv dio BiH upravo po šljivi, čiji je kvalitet prepoznat širom Evrope, posebno u Njemačkoj.

Pored promocije šljivarstva, odnosno voćarstva, Sajam šljive u Gradačcu nudi i mogućnost predstavljanja i svih ostalih grana poljoprivrede i prehrambene industrije.

  • Značaj ovog sajma prepoznao je prije nekoliko godina i Simo Mojsić iz Šamca koji se od 1982. godine bavi pčelarstvom. Danas je vlasnik Pčelinjaka Mojsić koji svoje proizvode plasira širom naše zemlje.

    “Proizvodnja zavisi od godine, a ova je bila veoma loša. Podbacila je u svakoj paši, ali, može se preživjeti. Ovo je jedna dobra dopuna kućnom budžetu, tako da se s nekom mnogo ozbiljnijom proizvodnjom od 300 i više društava može živjeti skromno”, istakao je Mojsić.

  • Ovogodišnji sajam održava se na površini od skoro pet hiljada metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora, a njegovo 45. izdanje predstvalja najbrojnije po broju pristiglih izlagača.

    “Poznato je da je ovaj sajam počeo prije 50 godina kao inicijativa grupe entuzijasta. Ona je bila zamišljena kao dani šljive u Gradačcu, a nakon toliko godina došli smo do pet hiljada metara kvadratnih i 320 izlagača, što govori o poduzetnom duhu, gostoprimstvu i želji organizatora da imaju jedan referentan događaj svake godine”, rekao je direktor sajma Hašim Šabanović.

  • Sajam je otvorenim proglasio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je prilikom obraćanja prisutnima kazao da je u Gradačac došao iz nekoliko razloga.

    “Danas je Gradačac glavni grad BiH i cijele regije u oblasti šljivarstva i prehrambene industrije. On je i grad uspješnih i poznatih ljudi koji su uspješni u oblasti tekstila te hemijskih, mehaničkih i prehrambenih proizvoda”, kazao je Inzko.

    Osim izložbenog dijela, bit će održan i niz stručnih predavanja i prezentacija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,