Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počeli su u garaži, a danas vrijede bilion dolara: Kako je Amazon postao nezaobilazno mjesto za kupovinu

Preuzmite sliku

Prije 25 godina, bila je internet knjižara, a danas je najveća online trgovina na svijetu. Naravno, riječ je o Amazonu kojeg je 5. jula 1994. godine Jeff Bezos pokrenuo zajedno sa svojom sada već bivšom suprugom MacKenzie.

Jeff Bezos je već u dobi od 30 godina ostvario zavidnu karijeru u burzovnom svijetu na Wall Streetu, no to mu očito nije bilo dovoljno. Njega je fascinirao Internet. Zajedno sa svojom tadašnjom suprugom MacKenzie donio je sudbonosnu odluku i svoj ured u neboderu u New Yorku zamijenio garažom u Seattleu. Tu je počela priča o Amazonu, najvećoj internet trgovinskoj platformi na svijetu.

“Naša vizija je postati kompanija koja je maksimalno usmjerena na kupca, u kojoj ljudi mogu naći sve što žele i to putem internetu”, bila je to misao vodilja ovog para.

U svega nekoliko godina, ono što je počelo samo s knjigama preraslo je u nešto sasvim drugo. No, čini se kako najbogatiji čovjek svijeta, koji je već s 30 godina napustio siguran posao na Wall Streetu kako bi ostvario svoj san, ne planira stati na tome, piše DW.

Tako se već danas u SAD-u mogu pronaći Amazonovi supermarketi bez blagajni, a osim trgovine, Bezos je krenuo i u bitku s poznatim streaming servisom Netflixom, a osim toga u junu je predstavio i dostavu dronom.

  • Ljubimac Wall Streeta, ali ne i javnosti

    Zbog hroničnih gubitaka, dionice ovog naglo ekspandirajućeg koncerna dugo vremena nisu bile tražene na burzi. No, nakon niza dobrih poslovnih rezultata Amazon je postao pravi ljubimac Wall Streeta.

    Tako je samo u prvom tromjesečju ove godine, zahvaljujući uhodanoj internet trgovini i rastu ponude cloud servisa, dobit porasla za 125 posto na 3,6 milijardi dolara.

    Osim toga, u septembru prošle godine Amazon je, kao drugi koncern nakon Applea, uspio privremeno dostići burzovnu vrijednost od bilion dolara.

    No, čini se kako izvan burze Amazon i nije toliko obožavan. Naime, kompanije se već neko vrijeme nalazi na meti kritika zbog navodnih loših uslova rada, a mnogi tvrde i da sa svojim niskim cijenama uništava male trgovce.

    Ipak, Amazonov najveći neprijatelj je američki predsjednik Donald Trump koji sve češće kritikuje ovaj koncern te ga krivi za finansijske probleme američke pošte. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,