Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počeli pregovori: Potencijalne nove rute sa Međunarodnog aerodroma Tuzla

Preuzmite sliku

Međunarodni aerodrom Tuzla u procesu pregovora o novom sporazumu s niskobudžetnim prijevoznikom Wizz Air, za koji se nada da će rezultirati uvođenjem novih ruta i mogućom postavljanjem trećeg aviona u gradu.

Dvije strane nedavno su se sastale u Osijeku, gdje je Wizz Air počeo obuku za neke od svojih pilota, a razgovori će se nastaviti u Tuzli početkom sljedećeg mjeseca.

‘Obje strane su pokazale spremnost za postizanje sporazuma. U svakom slučaju, moramo definirati određene stvari. Ako sve bude išlo po planu, očekujemo da Wizz Air uvede neke nove rute sa aerodroma Tuzla’ – rekao je njegov novoimenovani generalni direktor Esed Mujačić, izvještava Ex-Yu Aviation.

Ugovor Tuzlanske aerodroma Tuzla s Wizz Air-om ističe ovog juna i vjerovatno će biti potpisan novi četverogodišnji ugovor.

Međutim, spor razvoj infrastrukture aerodroma Tuzla, uključujući proširenje svjetala za prilazak za pistu, i dalje je prijelomna točka između dviju strana.

Direktor Wizz Air-a, Jozsef Varadi, ranije je rekao EX-YU Aviation News da je uvjeren da će biti postignut novi dogovor.

‘Pretpostavljam. Mislim da je u interesu Tuzle i regije da vide naše kontinuirano poslovanje i poboljšaju svoju infrastrukturu. Prilično sam siguran da će tu Zračna luka Tuzla biti poslovno usmjerena’ – kazao je Varadi.

Wizz Air, jedina aviokompanija koja je održavala redovne letove iz Tuzle, pomogla je pokretanje putničkog razvoja aerodroma prije sedam godina.

Aviokompanija trenutno održava dvanaest ruta do pet zemalja iz trećeg najvećeg grada Bosne i Hercegovine, povećavajući ih na petnaest destinacija tokom ljeta.

Potencijalne nove rute uključuju Hamburg ili Hannover, Pariz Beauvais i Milan, kao i moguće nastavljanje usluga za London Luton i Sandefjord, koje je niskobudžetni prijevoznik prethodno suspendovao iz Tuzle.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje