Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pobjednik na Sajmu poslovnih ideja: Darko Đurić iz Vlasenice nabavkom ovaca pokrenuo vlastiti biznis

Preuzmite sliku

Darko Đurić iz Vlasenice je svoju poslovnu ideju, koja je proglašena najperspektivnijom na Petom regionalnom sajmu poslovnih ideja, počeo realizovati nabavkom devet ovaca novem koji je dobio Fonda za mlade preduzetnike, javlja Anadolu Agency (AA).

Đurić je učestvovao na treningu za poslovno planiranje i izradu biznis plana, koje je organizovalo Poslovno savjetovalište Udruženja “Prijatelji Srebrenice”, nakon čega je osvojio prvo mjesto i nagradu na Sajmu idejom da nabavi osnovno stado ovaca rase Virtemberg.

Dvadesetdevetogodišnji Darko je odlučio da ostane na svom porodičnom imanju, na selu u okolini Vlasenice i da se u potpunosti posveti razvoju stočarstva i svog biznis plana. Odlučio je da se prijavi na Sajam poslovnih ideja da bi iskoristio potencijal svog imanja, ali i zbog toga što je uočio dobre tržišne prilike.

“Živim na porodičnom imanju u Dragasevcu, imamo tu malo veće količine neiskorišćene zemlju i smatram da je unosan biznis. Moj poslovni plan sastoji se od nabavke 20 grla ovaca, rasa Virtemberg. U nekom budućem periodu u planu sam da to i proširim”, jasan je Darko.

Proizvode sa farme preduzetnik će prodavati direktnim putem kupcima na području opština Vlasenica i Milići, ali i posredno nakupcima iz Sarajeva, Bijeljine i drugih urbanih centara u BiH.

  • Darko-djuric-ovce-vlasenica2-2015_12_17
  • “Što se tiče prodaje, nećemo imati nikakvih problema, tržište je nezasito ovim proizvodom i mislim da ćemo sve bez ikakvih problema da prodamo. Trenutna otkupna cijena na tržištu je veoma zadovoljavajuća, tako da se može sigurno ostvariti dobar prihod”, izjavio je Đurić.

    Iz Fonda za mlade preduzetnike Darku je isplaćeno 4.000 KM, od kojih će 80 posto biti vraćeno bez kamate u ovaj fond, za realizaciju drugih poslovnih ideja, a 20 posto će preduzetnik zadržati kao grant sredstva. Svoju nagradu Đurić je uložio u nabavku ovaca, a planira i izgradnju stajskog objekta.

    “Ta sredstva ću sva da uložim u nabavku grla ovaca. U planu sam da napravim i stajski objekat, to ću da napravim iz vlastite režije, u proljeće kad vremenski uslovi to dozvole”, rekao je Đurić.

    Inženjer poljoprivrede Aleksandar Stević smatra da opština Vlasenica ima odličan potencijal za razvoj stočarstva i da poljoprivrednici trebaju na što bolji način iskoristiti prednosti koje im njihova zemlja nudi.

    “Što se tiče razvoja stočarske proizvodnje na našem području, posebno u Vlasenici i brdskim dijelovima ostalih opština regije Birač, najzastupljeniji je uzgoj ovaca, proizvodnja jagnjadi u tovu, zatim mliječnih krava, ali i kombinovanih tipova goveda, uzgoj za tov i proizvodnju mlijeka. Tržište za to svakako postoji, to su svi urbani centri BiH, a nerijetko se desi da kvalitetna priplodna grla, i u ovčarstvu i govedarstvu završe na inostranom tržištu. Nezagađenost našeg područja jako je velika prednost u stočarskoj proizvodnji, u odnosu na ostala područja, posebno u ravničarskim krajevima, gdje je ratarstvo na takvom novou intenzivnosti da su praktično i podzemne vode i zemljiste zagađeni herbicidima i pesticidima”, rekao je Stević.

  • Darko-djuric-ovce-vlasenica0-2015_12_17
  • Sajam poslovnih ideja dio je projekta “Mladi preduzetnici za drustvene promjene” koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, a implementira ga Udruženje “Prijatelji Srebrenice”.

    “Cilj Sajma je ekonomski razvoj cijele regije, ali takođe i zadržavanje mladih ljudi i stvaranje nekih izgleda za bolju budućnost. Mladi preduzetnici imaće našu punu podršku u realizaciji svojih ideja”, rekla je Dragana Jovanović, predsjednica Udruženja “Prijatelji Srebrenice”.

    Mladi preuzetnici imaće priliku da predstave svoje ideje na Šestom sajmu poslovnih ideja, planiranom za 24. decembar 2015.godine, koji će biti održan u Zvorniku. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,