Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Plate rastu, ali standard opada

Preuzmite sliku

Federalni zavod za statistiku objavio je podatke o prosječnoj neto plati za novembar 2022. Podaci su pokazali ono što se i pretpostavljalo, to je da je plata rasla, ali da građani i pored toga lošije žive.

Dakle, troškovi života rasli su brže o plata, pa je standard građana unazađen. To se vidi iz činjenice da je nominalna plata rasla, ali je realna plata umanjena u odnosu na godinu ranije.

Prosječna mjesečna neto-plata za novembar 2022. godine u Federaciji BiH iznosi 1.161 KM i nominalno je viša za 1,9 posto a realno viša za 2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

No, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna neto plata za novembar 2022. godine nominalno je viša za 13,6 posto a realno niža za 3,4 posto.

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 u mjesecu novembru 2022. u odnosu na oktobar 2022. godine pokazuje da je najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u djelatnosti proizvodnja i snabdijevanje električnom

energijom, plinom, parom i klimatizacija za 6,2 posto, zatim u djelatnostima ostale uslužne djelatnosti za 4,5 posto i djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 4,2 posto.

Smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u djelatnosti javna uprava i odbrana; obavezno socijalno osiguranje za 1,6 posto, piše Biznisinfo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,