Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Plata smanjena svakom trećem radniku

Preuzmite sliku

Oko dvije trećine radnika u BiH koji su i dalje u radnom odnosu, mjesec dana od izbijanja krize zbog pandemije virusa korona, još prima punu platu kao i ranije, dok je za 33 posto njih plata već znatno smanjena u odnosu na period prije pandemije.

Rezultati su to istraživanja koje je proveo portal MojPosao.ba, o uticaju pandemije na posao, a u kojem je učestvovalo 2.500 ispitanika, od čega je 67 posto zaposleno, a ostalih 33 posto bez posla.

Nešto više od polovine ispitanika koji su naveli da im plata još nije umanjena, međutim, očekuje da će umanjenje doći u narednom periodu, kao jedna od mjera koje će provesti kompanije kao odgovor na pandemiju.

‘Posljedice krize izazvane pandemijom za radnike u realnom sektoru su gubitak posla, smanjenje plate ili znatno izmijenjeni uslovi rada, a prema trendu tek slijede masovna otpuštanja radnika. Oni koji su ostali bez posla nemaju nade da će pronaći drugi. Oni koji nisu izgubili posao, strahuju da će ga izgubiti u narednom periodu ili da će im primanja biti znatno umanjena. Beznađe, nesigurnost i strah preovladavaju među radnicima’ – analizira Ena Muraspahić iz kompanije Kolektiv, autorica ovog istraživanja.

U ukupnom broju ispitanika, njih 17 posto je ostalo bez posla zbog posljedica krize izazvane pandemijom virusa korona, a među nezaposlenim učesnicima istraživanja, njih 53 posto je izgubilo posao upravo zbog toga. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,