Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Plaćeno bolovanje samo na 15 dana: Šta još predlažu poslodavci u FBiH radi boljeg poslovnog ambijenta?

Preuzmite sliku

Zastupnici Zastupničkog doma PS BiH iduće sedmice razmatraće prijedloge tekstova 25 zakona, odnosno, zakona o izmjenama i dopunama zakona koje je pripremilo Udruženje poslodavaca FBiH, piše Večernji list BiH.

Zakoni su pripremljeni, kako navode iz Udruge poslodavaca FBiH, nakon brojnih analiza te provedenih javnih rasprava među više od 20.000 poslodavca, članica Udruge.

Naglašavaju kako je cilj predloženih zakona i izmjena i dopuna zakona rasterećenje gospodarstva, unaprjeđenje poslovnog ozračja koje će omogućiti stabilno poslovanje članica Udruženja poslodavaca FBiH, povećanje zaposlenosti, suzbijanje sive ekonomije, pojednostavljivanje administrativnih procedura, ravnopravan tretman privatnog/realnog sektora u odnosu na javni, jačanje socijalnog dijaloga te intenziviranje rada s Vladom FBiH u cilju postizanja odgovarajućega poslovnog ozračja.

Između ostaloga, poslodavci predlažu izmijene Zakona o zdravstvenom osiguranju, zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Zakon o doprinosima…

Kada je riječ o izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, predložene izmijene, navode poslodavci, imaju cilj da se obveza naknade plate za vrijeme bolovanja smanji s 42 dana na 15 dana. Također, smanjuje se broj dana obveze plaćanja naknade plate zbog ozljede na radu ili oboljenja od profesionalne bolesti, koju obračunava i isplaćuje iz svojih sredstava pravna, odnosno fizička osoba kod koje je osiguranik zaposlen.

Prema predloženom rješenju, vrijeme plaćanja naknade sve dok osiguranik nije radno sposoban, odnosno do pravomoćnosti odluke nadležnog tijela o utvrđivanju invalidnosti, osiguranika se ograničava na prvih 15 dana bolovanja.

– Predložene izmjene dovode do rasterećenja poslodavaca i poboljšanja poslovnog ozračja – piše u dokumentu koji će se naći pred federalnim zastupnicima.

Poslodavcima ne odgovaraju ni trenutačni propisi koji se odnose na zapošljavanje osoba s invaliditetom te predlažu da se ovaj dio drugačije uredi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,