Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Plaćajte mobilnim novčanikom i ostvarite povrat novca

Preuzmite sliku

Popularno

Koliko aplikacija imate instalirano na svom mobilnom telefonu? Društvene mreže i igrice. Medijski portali. Servisi za dostavu hrane i kućnih potrepština. Vremenska prognoza. Brojač pređenih koraka. Učenje stranih jezika. Prepoznavanje biljaka. Nastavite niz…

Mnogima od nas mobilni telefoni prepuni su aplikacija koje redovno koristimo, jer nam u velikoj mjeri olakšavaju svakodnevne aktivnosti, ali i onih koje ne pamtimo kada smo posljednji put pokrenuli, ali nikako da ih deinstaliramo. Mislimo da će možda nekad poslužiti svrsi. Aplikacija koja će sigurno poslužiti svrsi jeste mobilni novčanik.

Riječ je o aplikaciji koja vaš pametni uređaj – prije svega mobilni telefon, ali i tablet ili pametni sat – pretvara u sredstvo za plaćanje. U aplikaciji se nalazi digitalizovana platna kartica, koja funkcioniše tako što pametni uređaj, bilo da je to telefon, sat ili nešto treće, samo prislonite na POS terminal i transakcija je izvršena! Dakle, mobilni novčanik omogućava beskontaktno plaćanje bez korištenja platne kartice u fizičkom obliku.

  • Korištenje mobilnog novčanika je izuzetno jednostavno, a u BiH su dostupni mobilni novčanici banaka izdavaoca kartica. Banke koje su trenutno omogućile uslugu mobilnih novčanika su: UniCredit Bank d.d. Mostar, UniCredit Bank a.d. Banja Luka, Raiffeisen Bank d.d. BiH, NLB Banka d.d. Sarajevo, NLB Banka a.d. Banja Luka i Nova Banka a.d. Banja Luka i ProCredit Bank d.d. Sarajevo.

    U slučaju da ste korisnik Mastercard kartice, slijedi najbolji dio.

    Ako u periodu od 1. do 30. novembra izvršite tri plaćanja na ovaj način, u ukupnom iznosu od minimum 30 KM, ostvarićete cash back od 10 KM.

    Sigurnost i privatnost

    Sigurnost i privatnost predstavljaju srž poslovanja kompanije Mastercard zbog čega se na plaćanja mobilnim novčanicima primjenjuju svi sigurnosni standardi koje Mastercard propisuje. Prilikom plaćanja digitalizovanim Mastercard karticama, stvarni broj kartice se nigdje ne čuva niti razmjenjuje sa trgovcem. Umjesto njega se koristi jedinstveni broj koji je šifriran (enkriptovan) i bezbjedno sačuvan u sigurnom elementu na uređaju na certifikovanom čipu koji je kreiran da bezbjedno čuva informacije na uređaju, što predstavlja zlatni standard platne industrije.

    Da ne bude konfuzije, mobilna plaćanja nisu isto što i QR/instant plaćanja. Mobilna plaćanja koja koriste NFC tehnologiju predstavljaju naprednu fazu u evoluciji beskontaktnog plaćanja. Beskontaktno plaćanje vrši se beskontaktno, preko sigurnog čipa, dok se prilikom plaćanja putem QR koda platni nalog kreira tako da se plaćanje vrši direktno sa računa.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje