Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

PKFBiH učinila sve da se BiH nađe među kandidatima za novu tvornicu VW-a

Preuzmite sliku

Njemački proizvođač automobila Volkswagen je upoznat o  automobilskoj industriji u BiH jer je Privredna komora FBiH učinila sve da se BiH nađe među kandidatima za potencijalnu lokaciju njihove nove tvornice.

Armin Hodžić, direktor sektora energetike Privredne komore FBiH i koordinator projekta “Razvoj automobilske industrije FBiH”, je naveo da su Privredna komora FBiH i Vlada FBiH uputili pozivna pisma i dokumente u kojim su navedeni uslovi koje su spremni ponuditi VW-u, prenosi Fena

“VW je planirao izgradnju nove velike tvornice vrijedne 1,7 milijardi eura u kojoj bi radilo oko 5.000 radnika, što bi, ukoliko bi bilo realizovano u BiH, značilo veliku korist za zemlju.”, istakao je Hodžić.

Komora okuplja više od 60 kompanija koje rade za automobilsku industriju, a Hodžić naglašava kako već desetak radi direktno za VW.

“Ipak, glavni kandidat za lokaciju nove tvornice VW-a još uvijek je Turska zbog veličine tržišta, a očekuje se da konačna odluka bude donesena početkom 2020. godine.”, rekao je Hodžić.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH i predstavnik Prevent grupacije BiH, je mišljenja da postojeći spor između Preventa i VW-a nije prepreka da njemački proizvođač investira u tvornicu automobila u BiH.

Ipak, on smatra da u ovom trenutku to nije realna opcija.

Smailbegović kaže da je TAS bio tvornica koja se godinama razvijala, ali da gradnja visokotehnološke tvornice automobila u BiH uz manjak kvalifikovane radne snage nije realna.

“Toj tvornici bi trebalo najmanje 600 inžinjera, a to je u BiH danas neizvodivo. Također, ta planirana tvornica bi trebala proizvoditi 1.000 automobila dnevno, a TAS je proizvodio 150.”, rekao je.

Prema njegovom mišljenju je Turska najizvjesnija opcija za novu tvornicu VW-a. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje