Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

PKFBiH: Poreskim olakšicama stimulisati izvoznike u drvopreradi

Preuzmite sliku

Odbor Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) se zalaže za stimulaciju izvoznika s obzirom na smanjenje izvoza općenito i sve veće negativne izvozno-uvozne bilance.

Imajući u vidu da je posljednjih godina smanjen izvoz proizvoda drvnog sektora, iz ove grupacije predlažu da se firme, koje su 70 posto izvozno orijentirane u proizvodnji proizvoda od drveta, dodatno stimuliraju kako bi poboljšale svoju konkurentnost na tržištu, te da se osiguraju poreske olakšice za izvoznike kao vid stimulacije i smanje troškovi nabavke poluproizvoda.

“Ova grana industrije treba pripadati grupi važnih, strateških grana privrede, međutim, njeni potencijali nisu dovoljno prepoznati i iskorišteni od države. Na tržištu EU susrećemo se sa proizvođačima iz Mađarske, Poljske, Bugarske i Rumunije koji su rasteretili privrednike i smanjili takse, te poreze i doprinose na zarade i time poboljšali svoju konkurentnost na tržistu.”, navode iz ove grupacije.

Sekretar Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH Šemsa Alimanović je kazala da je nedostatak kvalifikovane radne snage također problem sa kojim se susreću drvoprerađivači. Radi povećanja produktivnosti kao i kvaliteta rada, kako je dodala, neophodno je prilagoditi obrazovni sistem potrebama drvoprerađivačke industrije i industrije nameštaja, a direktna korist bi bila smanjenje nezaposlenosti i povećanje proizvodnje. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje