Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Parlament FBiH za 4 sjednice u “Hillsu” izdvojio 6.000 KM

Preuzmite sliku

Ako je vjerovati kriznim štabovima u našoj zemlji, epidemiološka situacija se znatno popravlja, a dokaz tome je kontinuirano popuštanje mjera. 

Međutim, federalne parlamentarce, izgleda, niko nije obavijestio o ovim odlukama, te se još uvijek pridržavaju onih od prije godinu, kada su se i počele održavati sjednice u Hotelu Hills na Ilidži.  Čini se da dvorana Parlamenta FBiH, jednostavno, nije dovoljno velika da se ispoštuju epidemiološke mjere.  Pomenuto  “poštivanje mjera”  budžetske korisnike je samo u ovoj godini koštalo 6.000 KM za 4 sjednice Parlamenta FBiH, piše Akta.ba.

“Zastupnički dom Parlamenta FBiH sjednice održava u Hotelu Hills poštujući naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. U dvorani Parlamenta FBiH nije moguće osigurati propisanu distancu između sudionika zasjedanja, a dvorana se ne može ni adekvatno prozračiti.  Napominjem da ZD PFBiH ima 98 zastupnika, a sjednici prisustvuju i članovi Vlade FBiH, izvjestioci po tačkama dnevnog reda, kao i uposlenici Stručne i Zajedničke službe, što je ukupno oko 130 osoba. Sa Hotelom Hills sklopljen je ugovor o iznajmljivanju prostora za održavanje sjednica Zastupničkoga doma i to po cijeni 6.000,00 KM za održavanje četiri sjednice (po jedan dan). U sklopu ovog Ugovora održane su već dvije sjednice Doma”, rekao je sekretar Parlamenta FBiH.

Naime, na početku pandemije prošle godine sklopljen je Ugovor o najmu sale u ove svrhe. Prema podacima, odnosno na osnovu dodijeljenih ugovora, u prošloj 2020. su sklopljena dva ugovora po 2.500 KM. Ured za reviziju institucija Federacije BiH objavio je jučer prvi dio izvještaja o finansijskoj reviziji za prošlu godinu.

Revizori su se dotakli i održavanja sjednica u hotelu, odnosno plaćanja najma sale, ali i parkinga.

“Troškovi zakupa imovine i opreme iskazani su u iznosu od 29.528 KM i veći su u odnosu na prethodnu godinu za 8.984 KM. Evidentirani troškovi u Domu naroda iznosili su 7.353 KM i u Predstavničkom domu 22.175 KM. Ovi troškovi uglavnom se odnose na korištenje parking mjesta i iznajmljivanje dvorane u hotelu za održavanje sjednica zbog epidemioloških mjera”, stoji, između ostalog, u Izvještaju.

U svakom od izvještaja, za svaku instituciju reviziri su otkrili bahato trošenje javnog novca, nepravilnosti prilikom prebacivanja i dijeljenja budžetskog novca, nepravilnosti prilikom realizacije kapitalnih transfera, i tako dalje.  Konkretno za Parlament FBiH, revizori su istakli da su se plaće službenicima povećavale za 20 posto i to neopravdano.

Osim plaća, sporne su i isplate raznoraznih nakada na koje zastupnici i delegati imaju pravo. Uglavno se tu radi o naknadi za odvojen život kao i naknadama za zakup stanova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje