Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pala proizvodnja konzumne ribe u BiH

Preuzmite sliku

Ukupna proizvodnja konzumne ribe u BiH u 2018. godini je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, manja za oko tri posto u odnosu na predhodnu godinu.  

Lani je u BiH proizvedeno 2.827,3 tona pastrmke i 529 tona šarana, dok je ostala slatkovodna riba proizvedena u količini od 285,2 tone. Proizvodnja šarana je veća za oko 13 posto, dok je proizvodnja pastrmke manja za oko šest posto u odnosu na 2017. godinu.

Kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni ribe i ribljih prerađevina, BiH je prošle godine ostvarila izvoz od 2.560 tona, u vrijednosti gotovo 20 miliona KM, dok je uvoz iznosio  34,7 miliona KM, odnosno više od osam hiljada tona. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, najviše smo uvozili iz Španije i Hrvatske, a izvozili u Srbiju i Crnu Goru.

Veličina objekata u eksploataciji ribe u BiH, kako je objavila Agencija za statistiku BiH, za pastrmske ribnjake, u prošloj godini iznosi 102.255 m2, a za šaranske ribnjake 2.042,2 ha. 

Uz veliko vodno bogatstvo i povoljne klimatske uslove BiH ima velike potencijale za razvoj slatkovodnog ribarstva koje je jedan od perspektivnijih sektora poljoprivrede u BiH. U ovoj oblasti, prema informacijama Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ima prostora za unapređenje jer se kapaciteti za proizvodnju svih vrsta ribe u BiH procjenjuju na oko 13.000 tona. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,