Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pad prodaje automobila ove godine najveći od 2008.

Preuzmite sliku

Prema podacima agencije Fitch ove godine je prodaja automobila pala za 3,1 milion vozila, što je za oko 4% manje nego godinu ranije.

Ova godina je druga zaredom koja je donijela pad prodaje, a iz Fitcha naglašavju kako će 2019. godina ostati upamćena po najsnažnijem smanjenju prodaje novih vozila od 2008. godine kad je globalna finansijska kriza potresla svijet.

Prošle godine je prodano 80,6 miliona vozila, godinu prije toga je prodano 81,8 miliona auta, dok su očekivanja za ovu godinu samo 77,5 miliona vozila.

“Pad globalnog tržišta automobila od sredine 2018. ključni je pokretač pada globalne proizvodnje, a perspektiva prodaje automobila postala je mnogo gora od naših očekivanja.”,  izjavio je Brian Coulton, glavni ekonomist Fitcha, a prenosi CNN.

Pored toga, značajno je smanjenja potrožnja za novim i automobilima u Kini. Inače najvećem svjetskom tržištu, a neki od razloga su slab rast kreditiranja, veća potražnja za korištenim automobilima, novi standardi emisije ispušnih plinova…

Za deset mjeseci ove godine je prodaja na kineskom tržištu pala 11%, te je najviše zaslužna za povlačenje cjelokupnog svjetskog tržišta.

Uz zapadnu Evropu, Kinu, pad prodaje se očekuje i u Brazilu, Rusiji i Indiji.

“Malo je razloga za pretpostavku pozitivnog zaokreta globalne prodaje automobila u 2020. godini, čak i ako se prodaja u Kini oporavi za jedan posto. To znači da će automobilska industrija vjerobatno nastaviti biti veliki uteg globalnoj proizvodnji i privredi s velikom izloženošću tom sektoru, poput Njemačke.”, smatra Coulton.

Kad je već riječ o Njemačkoj, treba naglasiti da je i proizvođač Audi objavio u utorak da će do 2025. godine ukinuti ukupno 9.500 radnih mjesta, od čega će 7.500 u matičnoj zemlji. Na taj način žele smanjiti troškove i reorganizovati poslovanje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,