Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovoliko košta kilogram malina u Njemačkoj (FOTO)

Preuzmite sliku

Bavljenje malinarstvo u zadnjih nekoliko godina predstavljalo je unosan biznis kojim su bh. građani pokušali obezbjediti adekvatnu egzistenciju bavljenjem poljoprivredom.

Ovogodišnji usjevi malina su zbog izrazitih suša, ali i vremenskih nepogoda stradali, ali to nije podstaklo otkupljivače da takve nesreće kompenziraju povećanjem otkupne cijene ovog popularnog bobičastog voća.

Naprotiv, pravdanjem da se u BiH proizvodi daleko više malina nego je to potreba tržišta, te da imaju problema sa otkupljivanjem u zemljama EU, otkupljivači malina su ove godine ponudili cijene koje ne zadovoljavaju niti cijenu uloženog novca u proizvodnju malina.

Čitatelj portala Tuzlanski.ba, poslao nam je sliku cijene malina u jednoj prodavnici u Njemačkoj. Riječ je o jednom od najvećih trgovačkih lanaca, a cijena posudice od 125 grama malina košta dva eura, što znači da kilogram malina u Njemačkoj košta 16 eura. Ova cijena predstavlja 16 puta skuplju cijenu maline, nego je otkupljivači u Bosni i Hercegovini kupuju.

Prema istraživanju, na evropskom i turskom tržištu završi čak 95 posto malina proizvedenih u BiH. (A.P. | Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje