Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odobreno 3.995 radnih dozvola: Ovo su djelatnosti gdje će radna mjesta u BiH popunjavati stranci

Preuzmite sliku

Strancima je u BiH prošle godine izdato ukupno 3.780 važećih radnih dozvola, od čega najviše državljanima Turske, Srbije, Hrvatske i Kine, rečeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Naime, ove godine je ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini u 2023. godini iznosi 3.995 radnih dozvola, od čega se na Federaciju Bosne i Hercegovine odnosi 2.435 radnih dozvola, Republiku Srpsku 1.400 radnih dozvola i Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine 160 radnih dozvola.

Predložena kvota obuhvata i radne dozvole po djelatnostima i zanimanjima koje se mogu izdati za sezonsko zapošljavanje stranaca u skladu sa članom 64. Zakona o strancima.

Broj radnih dozvola koje se mogu izdati za produženje već izdatih radnih dozvola iznosi 1.060 radnih dozvola, od čega se na Federaciju Bosne i Hercegovine odnosi 600 radnih dozvola, Republiku Srpsku 400 radnih dozvola i Brčko Distrikt BiH 60 radnih dozvola.

Broj radnih dozvola koje se mogu izdati za novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini iznosi 2.935 radnih dozvola, od čega za Federaciju BiH 1.835 radnih dozvola, Republiku Srpsku 1000 radnih dozvola i Brčko Distrikt BiH 100 radnih dozvola, i to kako slijedi po djelatnostima.

  • Dozvoljena su određena odstupanja od utvrđenog broja radnih dozvola za novo zapošljavanje po pojedinačnim djelatnostima s tim da se ne pređe ukupan broj radnih dozvola prema teritorijalnoj raspodjeli kako je utvrđeno članom 3. Odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu.

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,