Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovako nisku inflaciju nismo imali još od 2015. godine

Preuzmite sliku

Inflacija u Bosni i Hercegovini je trenutno na najnižem nivou još od 2015. godine, izvještava Indikator.ba.

Indeks potrošačkih cijena, koji mjeri Agencija za statistiku BiH, bio je 0,3 posto u junu, u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U odnosu na maj 2019. godine pad opšteg nivoa cijena bio je 0,5 posto.

Ovakvo nisku inflaciju naša zemlja imala je posljednji put u 2015. godini, nakon što je izašla iz prethodnog višemjesečnog deflacijskog pritiska uzrokovanog niskim svjetskim cijenama hrane i nafte.

Ipak, iz statističkih podataka može se pročitati da nisku inflaciju jednim dijelom održavaju i sezonski uticaji.

Naime, najveći pad bilježi se kod odjeće i obuće, 11,5, odnosno 12,3 posto, a što se može pripisati sezonskim rasprodajama.

Nizak indeks potrošačkih cijena treba zahvaliti i nižim cijenama drugih potrošnih dobara – namještaja, kućanskih uređaja i redovnog održavanja kuće za 0,6%, komunikacija za 0,6%, te ostalih dobara i usluga za 0,2%.

Između ostalih, jeftiniji su i kupovina automobila za 2,3 posto i osiguranje vozila 2,5 posto.

Ono što je za većinu građana BiH najbitnije – ipak bilježi rast cijena. Tako cijene hrane u junu u odnosu na isti mjesec prošle godine imaju rast od 1,2 posto.

Cijene stanovanja, vode, električne energije i plina skuplje su 2,7 odsto, stranarine za 3,7 posto, a standardno u posljednje vrijeme inflaciju podržavaju i veće cijene duhana 4,8 posto i usluge prijevoza 2 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,