Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ova tri grada su u najvećoj opasnosti od pada tržišta nekretnina

Preuzmite sliku

Na globalnom nivou, tržište nekretnina pokazalo je snagu tokom pandemije koronavirusa, uprkos ekonomskom padu. Nedavni izvještaj UBS-a identifikovao je tri faktora za njegovu otpornost.

Prvo, s obzirom na to da su cijene nekretnina pokazatelj ekonomije “unazad”, UBS je naveo da one reaguju sa zakašnjenjem na ekonomski pad. Broj transakcija opao je u većini gradova u drugom tromesečju 2020. u poređenju sa prethodnom godinom, “komplikujući formiranje cijena i smanjujući validnost posmatranih cijena”.

Drugo, većina potencijalnih kupaca nekretnina nije pretrpjela direktne gubitke prihoda u prvoj polovini 2020. godine, navodi UBS.

“Kreditne olakšice za kompanije i kratkoročni radni programi ublažili su posljedice krize, podržavajući dostupnost stanova zaposlenima”, navodi se u izvještaju koji prenosi Business Insider.

I treće, vlade su pomagale vlasnicima nekretnina u mnogim gradovima tokom perioda lockdowna, povećanim subvencijama za stanovanje, smanjenim porezima i obustavom postupaka naplate.

Izvještaj je analizirao godišnje stope rasta cijena kuća u 25 većih gradova, od 2001. do drugog kvartala 2020. godine. U studiji su se našli: München, Hong Kong, Zurich, Pariz, Singapur, London, Geneva, Frankfurt, Stockholm, Vancuver, Milano, Toronto; Tel Aviv, Sydney, New York, Moskva, Amsterdam, Madrid, Tokio, San Francisko, Los Angeles, Boston, Warsava, Dubai i Chikago.

U 21 od ovih gradova rast cijena je ubrzan tokom posljednja četiri kvartala, što je trend koji je USB nazvao neodrživim. Zapravo, prema UBS Global Real Estate Bubble Indexu, sedam gradova u analizi nalazi se u riziku od “pucanja balona”, odnosno pada na tržištu nekretnina. Business Insider donosi prva tri.

München

München je zauzeo prvo mjesto na UBS Globalnom indeksu i ima najveći rizik od pucanja balona od 25 gradova u analizi. Prema UBS-u, ovo je druga godina zaredom da je München n na vrhu indeksa. Tokom posljednjih 10 godina, cijene zakupa u gradu godišnje su rasle za više od 8 odsto, najviše od svih analiziranih tržišta. Grad, takođe, ima najveći odnos cijene i zakupnine u izvještaju.

 • Rast cijena može se pripisati procvatu privrede, manjku ponude udruženim sa rastom stanovništva, špekulativnoj investicionoj potražnji i “sve atraktivnijim uslovima finansiranja”, navodi se u izvještaju.

  Međutim, UBS ističe da bi do korekcije moglo da dođe ako grad uvede veće kamate ili pooštri finansijske uslove.

  Frankfurt

  Tokom protekle decenije cijene nekretnina u Frankfurtu su se udvostručile. Prema UBS-u, cijene su od sredine 2019. do sredine 2020. godine skočile za 8 procenata.

  Ova snaga na frankfurtskom tržištu stanova može se pripisati tome što je ovaj grad jedan od najvećih finansijskih centara u Evropi, zatim snažnom ekonomskom rastu, kao i rastu zaposlenosti i brojnosti populacije. To je rezultiralo rastom stanarina i cijena stanova, što je grad učinilo nepristupačnim za mnoge.

 • Međutim, navodi UBS, sa zaustavljanjem rasta zaposlenosti, tražnja za stanovima u gradu će vjerovatno usporiti. Da bi cijene nekretnina ostale stabilne, UBS smatra da grad treba da razmotri “održive lake uslove finansiranja”.

  Toronto

  Prema UBS-u, cijene nekretnina u Torontu su udvostručene tokom posljednjih 12 godina, kao rezultat rasta stanovništva i niskih stopa hipoteke.

 • Tokom posljednja četiri tromesečja cijene kuća porasle su za skoro 6 procenata. Međutim, UBS navodi da će u narednim kvartalima na tržište doći “znatna količina nove ponude”. Pored toga, očekivana apresijacija kanadskog dolara vjerovatno će smanjiti interesovanje stranih kupaca. (Blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,