Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otvorena prva islamska banka u Njemačkoj

Preuzmite sliku

U Frankfurtu je otvorena prva banka koja posluje prema pravilima islamskog bankarstva u Njemačkoj.

KT Bank AG, podružnica kuvajtsko-turske Kuveyt Türk banke, ne cilja samo na četiri do pet miliona muslimana u ovoj zemlji, rekao je u utorak predsjednik odbora banke-majke Hamad Abdulmohsen Al-Marzouq na ceremoniji otvaranja.

Ciljna grupa uključuje prvenstveno mala i srednja preduzeća i kupce nekretnina. “Ali i za investitore iz Zaljeva ova banka bi bila dobra platforma“, rekao je Al-Marzouq.

Banka pripada niši “etičkih banaka”, koje ne ulažu u proizvođače oružja, duhana i alkohola.

Islam zabranjuje kamatu, pa islamske banke stoga moraju zaraditi svoj novac na druge načine. Ali čak i u arapskom svijetu, one su u manjini. U Turskoj, imaju 6,55 posto udjela na tržištu, kaže Ugurlu Soylu, koji je izgradio KT banku u Njemačkoj. Kuveyt Türk, koja je u Turskoj najveća islamska banka, tek je na dvanaeston mjestu po tržišnom udjelu.

Dvadeset sedam mjeseci trajala je procedura dok njemačko finansijsko nadzorno tijelo nije dalo zeleno svjetlo za KT Bank AG, rekao je Al-Marzouq.  “Bili smo strpljivi.

Na nekim mjestima, poslovni model morali smo prilagoditi, rekao je član odbora Torsten Liege, koji je prethodno radio za Wüstenrot banku i Commerzbank. Budući da bi klasični islamski hipotekarni krediti u Njemačkoj bili dvostruko oporezovani, radit će se po GbR modelu. Također, kod upravljanja rizicima BaFin je insistirao na njemačkim pravilima.

KT banka u Njemačkoj posluje kroz tri podružnice – u Frankfurtu, Mannheimu i Berlinu. Naredne bi mogle biti otvorene u Kelnu i Dizeldorfu, gradovima sa visokim udjelom muslimana u populaciji. (indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,