Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkrivena tajna rasta zaposlenosti u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Njemačka ima jednu od najviših stopa zaposlenosti u Evropi, a velikim dijelom to može zahvaliti ubrzanom zapošljavanju žena posljednjih 10 godina, piše Bloomberg.

Sa 78 odstozaposlenih žena u dobi od 24 do 64 godine, Njemačka je zauzela drugo mjesto u EU, iza švedskih 80 odsto, kada se gleda zaposlenost žena u toj dobi. Još važnija činjenica je što je stopa zaposlenosti porasla 9 procentnih bodova u proteklih 10 godina, dok je u ostatku EU ona ostala gotovo nepromijenjena.

Utrostručen broj mjesta u vrtićima

Oko 73 odsto njemačkih žena radilo je u 2014, što je 10 odsto više nego 2005. godine.

Država se u velikoj mjeri pobrinula da što više žena može raditi pa je utrostručen broj mjesta u vrtićima. Do većeg zapošljavanja žena dovela je i fleksibilizacija tržišta rada pa one sada lakše dobijaju poslove u kojima se ne radi puno radno vrijeme te se mogu prilagođavati kada će raditi, a nemaju fiksno radno vrijeme.

Sve to dovelo je do činjenice da žene u Njemačkoj rade manje radnih sati nego druge žene u EU, uz izuzetak žena u Holandiji.

Njemačka bi danas trebala da objavi podatke o nezaposlenosti za januar, a očekuje se da će se stopa održati na rekordno niskih 6,3 odsto. (Vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,