Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osigurani milioni eura kredita za nastavak gradnje autoceste kroz Federaciju

Preuzmite sliku

Uovoj godini trebali bi započeti radovi na većem broju poddionica koridora VC kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. Razlozi zbog kojih su do sada izgrađena svega 102 kilometra autoceste kroz ovaj bh. entitet su finansijski te su Autoceste Federacije BiH u proteklom razdoblju tražile načina da osiguraju sredstva za nastavak radova, piše Večernji list BiH.

Kako bi završili finansiranje dijela dionice Sarajevo zapad – Tarčin i Bijača – Zvirovići, kao i dijela prve faze Svilaj – Odžak, JP Autoceste Federacije BiH tokom prošle godine zadužile su se za 90 miliona KM, stoji u planu poslovanja za 2018. godinu koji je razmatran nedavno na Vladi Federacije BiH.

Kredit EBRD-a

Od navedenog iznosa 38 miliona KM podignuto je kod Razvojne banke Federacije BiH, dok se ostatak odnosi na kredite komercijalnih banki. Osim navedenog u prethodnom razdoblju, okončane su aktivnosti na osiguranju kreditnih sredstava kod EBRD-a, i to 80 miliona eura, za finansiranje izgradnje dionice Donja Gračanica (tunel Pečulj) – tunel Zenica (50 miliona eura) i poddionice Buna – Počitelj (30 miliona eura).

Također, tu je kredit EBRD-a u iznosu od 76 miliona eura za izgradnju dionice Svilaj – Odžak (druga faza izgradnje 40 miliona eura) i poddionice Klopče – Donja Gračanica (ulaz u tunel Pečulj – 36 miliona eura).

Kako se navodi u spomenutom planu JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, nastavljene su i aktivnosti na osiguranju kreditnih sredstava kod međunarodnih finansijskih institucija te je tako odobren kredit KFAED-a u visini od oko 36 miliona eura za gradnju poddionice Nemila – Vrandukt, OFID-a u visini od 49 miliona eura za izgradnju poddionice Vrandukt – Ponirak (tunel Zenica).

Tu su i dva zaduženja kod EIB-a, jedan od 50 miliona eura za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca (tunel Zenica) te drugi od 100 miliona eura za izgradnju poddionice Kvanj – Buna.

Sporazum o zajmu

“Za navedena kreditna zaduženja JP Autoceste je kao krajnji korisnik kreditnih sredstava dao saglasnost na predložene tekstove sporazuma o zajmu, za što je prethodnu suglasnost dalo i Federalno ministarstvo prometa i veza”, ističe se u planu poslovanja za ovu godinu.

Pokrenuta je i inicijativa za kreditno zaduženje kod EBRD-a u visini od 60 miliona eura za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj te u visini od 120 miliona eura za sufinansiranje izgradnje dionice Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan.

Inicijativa je pokrenuta i za zaduženje kod EIB-a u visini od 150 miliona eura za sufinansiranje izgradnje dionice Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan.

Iz JP Autoceste Federacije BiH podsjećaju kako su sva navedena kreditna zaduženja bila uvjetovana povećanjem akciza na gorivo.

“Imajući u vidu da je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, ispunjeni su uvjeti za postizanje efektivnosti kreditnih sredstava”, stoji u spomenutom planu te se navodi kako je postignuta efektivnost kreditnih sredstava kod EIB-a u visini od 100 miliona eura za finansiranje izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići.

“Izgradnja II. faze dionice Svilaj – Odžak počela je u drugom tromjesečju 2017., a predfinansiranje je vršeno iz vlastitih sredstava. U toku je procedura postizanja efektivnosti odobrenih grant sredstava za sufinansiranje izgradnje dionice Svilaj – Odžak u visini od 17,4 miliona eura. Uz kreditna sredstva, planirani radovi na izgradnji brzih cesta te dijela autoceste trebali bi biti finansirani sredstvima klirinškog duga Ruske Federacije te dobiti javnih preduzeća. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,