Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Online kupovina u porastu za vrijeme korona virusa u BiH

Preuzmite sliku

Internet je uveliko pojednostavnio način i postupak na koji obavljamo našu kupovinu. Svakim danom sve veći broj ljudi odlučuje se na online kupovinu zbog svoje jednostavnosti i prednosti.

Kako korona virus utiče na sve segmente društva tako i na online kupovinu. Međutim prema zadnjim pokazateljima ovaj trend prodaje u BiH bilježi rast u broju dnevnih pošiljki tako da možemo reći da ovaj segment prodaje, koji je možda do sada bio zapostavljen, dobija svoju punu ekspanziju u danima krize. Mnoge kompanije pokrenule su kampanju #ostanikući te na taj način žele kao društveno odgovorne olakšati boravak u kući, te obezbjediti sigurniju dostupnost svakodnevno potrebnih proizvoda.

Sigurno će veliki broj kupaca upravo u ovim danima krize otkriti prednosti online kupovine, a kompanije koje do sada nisu obraćale pažnju na ovaj segment sigurno  će natjerati da u budućnosti više ulažu u razvoj online prodaje u BiH.

Neke od prednosti on-line kupovine upravo jesu da možete kupovati bilo kada i bilo gdje, kupovina koja omogućava manje stresa, možete kupiti sve dostupne proizvode, svi proizvodi su dostupni bez obzira na lokaciju, jednostavna i brza kupovina, brza dostava, super ponude, uvijek aktuelan program.

Pozitivnih primjera je mnogo ali smo potvrdu ove informacije odlučili potražiti kod pionira online prodaje u BiH kada govorimo o online apotekama. Navedena vrsta online prodaje posebno je interesantna u ovom periodu jer trenutno predstavlja olakšanu mogućnost dolaska do kvalitetnih i provjerenih dodatka prehrani i drugih suplemenata koji mogu pomoći u jačanju imuniteta i čuvanju sveopšteg zdavlja bez odlaska u apoteku.

  •  

    Jednu od prvih online apoteka ove vrste u BiH, a jedinu na području Tuzlanskog kantona, pokrenula je SUPER APOTEKA koja u svojoj ponudi nudi širok asortiman dodataka prehrani i dermokozmetike. Prema riječima vlasnika SUPER Apoteke mr. ph. Senada Softića u zadnjih nekolika dana njihova online prodaja www.superapoteka.ba bilježi veliki rast u broju posjeta i samim tim i u broju narudžbi koje su prema njegovim riječima bile i očekivane u momentima kao što su dani u kojima se trenutno nalazimo. Prema njegovim riječima veći broj narudžbi i povećani interes za ovom vrstom kupovine dočekali su spremno i za sada sve pošiljke uspješno pronalaze put do njihovih kupaca.

    Svjedoci smo da većina kompanija u zadnjih nekoliko godina sve više svoje kupce usmjerava na online kupovinu na način da je samo određeni asortiman dostupan online ili da se na ovaj način kupovine ostvaruju posebni popusti. Svi koji prate velike svjetske brendove primijetili su u zadnjih nekoliko mjeseci da su neki od njih pokrenuli svoje online prodavnice i u BiH. Bez obzira što konvencionalni način prodaje dominira ipak smo svjedoci da online prodaja lagano uzima svoj udio i u prodaji na našem tržištu.

  • Jedan od vodećih domaćih trgovaca informatičkom opremom Imtec d.o.o. još prije uvođenja konačnih restriktivnih mjera je poslovanje svojih glavnih operacija prebacio na rad od kuće, a sastanke na digitalne platforme kao što su Microsoft Teams i Smart, čiji su i direktni partneri za BiH.

    “Problemi koji su se pojavili u našim lancima snabdijevanja traju praktično od januara kada su se problemi pojavili u Kini, pa je bilo kašnjenja u dolasku neke robe zbog zatvaranja fabrika i blokada na granicama. Ipak, do sada smo uspješno rješavali sve probleme u ovom segmentu te nastavljamo istim tempom kada je riječ o tom dijelu. Svjesni činjenice da je moguće zatvaranje maloprodajnih objekata, spremili smo plan za dodatno jačanje kapaciteta naše online trgovine i naših logističkih kapaciteta za isporuke na adresu. U skladu s odlukama kriznih štabova tržni centri i naše trgovine na području čitave BiH su zatvoreni, a naša prodaja se nastavila odvijati putem online trgovine”, kaže nam Adnan Delić, marketing manager ove kompanije.

  • Dodaje kako to, naravno, nije zamijenilo kompletno poslovanje preko trgovina, ali je omogućilo nastavak poslovanja u ovoj kriznoj situaciji.

    “Potrebe za IT i tehnološkom opremom su esencijalna stvar za poslovne kupce, posebno u vremenu kada radimo od kuće ili smo u izolaciji. Stoga smo prilagodili kompletno svoje poslovanje i iskoristili sve tehnološke i druge mogućnosti da zadovoljimo potrebe naših kupaca. Kao i kod drugih firmi, ipak veliki dio naših poslovnih operacija je zaustavljen, jer neke poslove je nemoguće obavljati u ovoj situaciji. Ovo se posebno odnosi na usluge održavanja na adresi kod naših kupaca.” ističe Delić.

    Delić smatra da će se ekonomska aktivnost poslije ove pandemije znatno razlikovati, a tržišta doživjeti velike promjene. Digitalizacija poslovanja i svih drugih aktivnosti kao što su obrazovanje, zdravstvo i trgovina će postati imperativ.

    Kako god se razvijala online prodaja u BiH u narednom periodu svakako preporučujemo da ovih dana ostanete kući bilo da kupujete online ili ne. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje