Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oglasili se iz Sberbank BH: Na bh. tržištu poslujemo normalno

Preuzmite sliku

Sberbank BH, kao podružnica Sberbank Europe, nastavlja sa svojim poslovnim aktivnostima kao i obično, te posluje normalno na bh. tržištu, saopćeno je iz banke.

Sberbank BH, kao podružnica Sberbank Europe, nastavlja sa svojim poslovnim aktivnostima kao i obično, te posluje normalno na bh. tržištu pod regulativom i nadzorom Agencije za Bankarstvo Federacije BiH, saopćeno je iz ove banke nakon što su jutros ispred ove banke zabilježeni redovi građana koji su u strahu od mogućeg gubitka novca čekali isplatu ušteđevina.

“Klijenti banke, fizička i pravna lica, imaju potpun pristup svim svojim transakcijskim računima. Također, klijenti banke imaju nesmetan pristup bankomatima, mobilnom i internet bankarstvu”, ističu iz Sberbank.

Napominju da je Sberbank Europe evropska finansijska institucija sa evropskom bankarskom licencom, koja posluje na evropskim tržištima i koju reguliraju kako nacionalni tako i EU regulatori, pružajući usluge prvenstveno klijentima u centralnoj i istočnoj Evropi, Austriji i Njemačkoj.

“Dana 24. februara 2022. godine, Ured za kontrolu strane imovine Sjedinjenih Američkih Država (OFAC) uveo je sankcije finansijskim institucijama u ruskom vlasništvu, uključujući Sberbanku Rusiju i njene međunarodne podružnice. Sankcije ograničavaju plaćanja u američkim dolarima putem Sberbanke i njenih podružnica. Više od 99% svih transakcija Sberbank BH i njenih klijenata obavlja se u EUR ili u BAM, pa odluke imaju zanemariv utjecaj na poslovanje Banke. Zabrinutost je postala veća jer se sankcije koje su SAD, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo objavili Rusiji, većinom odnose na ruske banke i političare”, kazali su iz banke za Akta.ba.

Pod sankcijama će biti banke koje financiraju ruske vojne i druge operacije na teritoriju Ukrajine, ograničit će se ruskoj državi pristup financijskim tržištima EU, SAD-a i UK-a te se zabraniti trgovina iz odmetnutih regija Ukrajine.

Podsjetimo, podružnice Sberbank u BiH u postupku su prodaje srbijanskoj AIK Banci Midoraga Kostića, a transakcija bi trebalo da bude zaključena u ovoj godini.

Inače, ni Hrvati nisu ostali mirni na najavljene sankcije ruskoj banci Sberbank. U brojnim gradovima se pred poslovnicama Sberbanke stvorio red, ljudi podižu novac s računa.

“Ko zna kako će ovo završiti. Ne želim ostati bez svoje gotovine. Podignut ću sav novac. Što je sigurno, sigurno je”, kazala je jedna žena za Dalmaciju danas.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,