Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odgođena otplata kredita Međunarodnom aerodromu Tuzla

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na odluku o izmjeni odluke o odobravanju kredita JP “Međunarodni aerodrom Tuzla“.

Kako je saopćeno nakon sjednice Vlade, Aerodrom je zbog nemogućnosti vraćanja kredita, odobrenog 15. aprila 2002., dostavio zahtjev za izmjenu uslova vraćanja sredstava.

U zahtjevu stoji da će odobravanjem produženja grace perioda biti izbjegnuta evenutalna blokada poslovanja Aerodroma, čime bi se eliminisale nesagledive posljedice na dalji razvoj.

Produženje ukupnog perioda povrata omogućit će da Aerodrom, po postizanju ekonomske samoodrživosti, može dalje vršiti kadrovsko i tehničko opremanje i ujedno otplaćivati kredit u razumnim mjesečnim ratama.

Prema izmjenama, kredit je odobren na period od 26 godina, uz kamatnu stopu od nula posto i sa grejs periodom od 13 godina.  Aerodrom bi kredit počeo otplaćivati 2015. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je zaključak kojim potvrđuje da, za vrijeme trajanja Ugovora o aerodromskim uslugama, potpisanog između JP Međunarodni aerodrom Tuzla i avio-kompanije Wizz Air, odnosno u periodu od 1. jula 2015. godine do 30. juna 2020. godine, organi vlasti Tuzlanskog kantona neće uvoditi nikakve obavezujuće avijacijske takse/namete koji će se odnositi na rad i djelovanje Wizz Air Hungary.

Vlada Tuzlanskog kantona potvrđuje da će se suprostaviti uvođenju obavezujućih avijacijskih taksi/nameta (uključujući ali ne ograničavajući se samo na federalne posebne poreze, BHDC administrativnu pristojbu), koje bi mogle biti uvedene na nivou Federacije BiH, odnosno na nivou Bosne i Hercegovine, a koje bi se odnosile na rad i djelovanje Wizz Air Hungary za vrijeme trajanja Ugovora, odnosno od 1. jula 2015. do 30. juna 2020. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje