Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odabrani konsultanti za projektovanje tunela Prenj: Posao vrijedan oko 6 miliona eura

Preuzmite sliku

Pobjednički kozorcij osim slovenske firme Elea iC d.o.o. Ljubljana čine i firme iC Consulenten ZT GmbH Beč, SEED Consulting Shpk Tirana, Albanija,i IBE d.d. Ljubljana, Sovenija.

Konzorcij u kojem je vodeći partner slovenska firma Elea iC d.o.o. Ljubljana izabran je za konsultanta za izradu idejnog projekta sa elementima glavnog projekta za ugovor o izvođenju radova za tunel Prenj i dokumentacije za nadmetanje.

Ugovor za konzulatantske usluga na najzahtjevnijoj dionici Koridora Vc vrijedan 5.934.530,80 EUR potpisan je 23. decembra prošle godine, a planirani završetak posla je 23. juna 2023. godine, jvlja Indikator.ba.

Pobjednički kozorcij osim slovenske firme Elea iC d.o.o. Ljubljana čine i firme iC Consulenten ZT GmbH Beč, SEED Consulting Shpk Tirana, Albanija,i IBE d.d. Ljubljana, Sovenija. Odabir kompanija koje će graditi tunel Prenj još je u toku, a u sklopu pretfkalifikacije pristiglo je osam ponuda zainteresovanih kompanija za izvođenje radova i to: tri od kompanija iz Turske, dvije od kompanija iz Kine, jedna kompanija iz Indije i dva od konzorcija iz Turska i Koreje.

Tunel Prenj će biti dužine 10,450 metara. Istovremeno će se raditi dvije tunelske cijevi s po dvije trake, u kojima će se saobraćaj odvijati jednosmjerno za svaki pravac. Probijanjem tunela Prenj, te izgradnjom autoceste na toj trasi put između Sarajeva i Mostara će se skratiti za dvostruko.

Vlada FBiH je krajem studenoga utvrdila javni interes za dionicu tunela Prenj, što je bilo potrebno radi omogućavanja pokretanja postupka eksproprijacije nekretnina na ovoj dionici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,