Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odabrale pravi put: Prijateljice iz Bratunca zarađuju za život izradom dekupaž radova (FOTO)

Preuzmite sliku

Ivana Josić Jež i Marijana Milutinović su djevojke iz Bratunca koje se bave izradom dekupaž radova. Ivana je diplomirani psiholog, a Marijana apsolvent učiteljskog fakulteta. Od 2009. godine kada je diplomirala Ivana je uspjela da odradi pripravnički staž u Centru za socijalni rad u Bratuncu. Aktivistkinja je u nekoliko nevladinih organizacija. U međuvremenu, dok čeka posao u svojoj struci, zajedno sa Marijanom, ona ne sjedi skrštenih ruku nego se bave starom tehnikom ukrašavanja predmeta, dekupažom, javlja Anadolu Agency. 

Nakon što su vidjele nekoliko gotovih dekupaž radova na internetu, poželjele su da i one probaju napraviti nešto slično.

„Nakon odslušanih predavanja i upisivanja apsloventskog staža, vratila sam se u Bratunac i imala mnogo slobodnog vremena, osjećala sam se poprilično loše i ovo mi je pomoglo da pravaziđem taj loš period“, kaže Marijana.

Ivana ne odustaje od svoje profesije, javlja se na sve objavljene konkurse u Bratuncu i okolini, a kako kaže, od Nove godine već ima dvije odbijenice. U međuvremenu se trudi da prekrati slobodno vrijeme kojeg ima na pretek i nešto zaradi.

„Izrada dekupaž radova je moj hobi od koga mogu i da zaradim. To nije neka velika zarada, ali ja sam zadovoljna. Lijep je osjećaj kada znaš da si stvorio nešto što je unikat, jer dva ista rada se ne mogu napraviti“, kaže Ivana.

Marijani koja je student svaka marka dobro dođe. Kaže da daje sve od sebe da olakša majci, koja je školuje od penzije koju prima.

„Zaradim sebi za džeparac, da ne moram od majke da tražim za svaku sitnicu. Od ovoga uspijem zaraditi za koji ispit, piće sa društvom, izlazak“, zadovoljno kaže Marijana.

Kada su počinjale da se bave dekupažom, kažu, imale su i drugi put, onaj lakši kojim krene veliki broj mladih danas, put bez borbe, put neizvijesnosti. Međutim, one su izabrale onaj pravi.

„Mnogo opcija ima, ideja da se zaradi, pa makar deset maraka. Imaju mladi danas ideja samo im nedostaje hrabrosti da krenu, da ih ostvare. Mnogo je lakše tražiti od roditelja marku-dvije i sjediti u kafiću cijeli dan“, iskrena je Ivana.

Ovaj posao im je donio mnogo lijepog, sada su mnogo zadovoljnije i ispunjenije. A, za druge mlade ljude imaju jasnu poruku.

„Neophodno je da se svi trudimo, da pronađemo način da ispoljimo svoju kreativnost, da pravimo neke male promjene u našoj zajednici i da se ne predajemo bez borbe“, složne su Ivana i Marijana.

Ove dvije mlade osobe šalju jednu pozitivnu poruku svojim vršnjacima, one su odlučile da ne čekaju već da same sebi naprave posao, da zarade i korisno iskoriste svoje slobodno vrijeme. (Tuzlanski.ba) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,