Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od prijave do posla: Jobstep – Vaš partner u ostvarenju “njemačkog sna”

Preuzmite sliku

Popularno

Zahvaljujući konstantnim tehnološkim unapređenjima, moderno društvo uživa u brojnim blagodatima, a jedna od njih jeste olakšana komunikacija.

Udaljenosti nam se ne čine više tako velikim, a organizovati putovanje nikad nije bilo lakše. Razvoj interneta i njegova široka dostupnost, učinila je pristupačnim informacije o bilo kojoj temi u svakom momentu svima nama, i može se zapravo reći da zaista živimo vrijeme “globalnog sela“. U ovakvim uslovima promjene su postale sastavni dio naših života.

Jedna od najvećih promjena koju osoba može napraviti jeste promjena sredine u kojoj živi, kako bi ostvarila svoje privatne i poslovne ciljeve.

Bez obzira da li je riječ o potrazi za boljim finansijskim prilikama, izazovnijim poslovima, dodatnim obrazovanjem ili jednostavnoj potrebi za promjenom okoline, u posljednjih nekoliko godina u BiH, ali i na Balkanu primjetan je trend sve češćeg odlaska u zemlje poput Njemačke.

„Prošle godine, u Njemačkoj je stupio na snagu novi zakon o useljavanju stručnjaka, kojim su već postojeće odredbe o useljavanju proširene. Bilo da je riječ o visokoškolskoj ili stručnoj, kvalifikacije moraju prethodno biti priznate u Njemačkoj. Upravo na taj način, kadar školovan za određenu profesiju posao može da nađe u svojoj struci, čak i u Njemačkoj.“ – poručuju iz Jobstep International, kompanije koja u BiH djeluje već više od 12 godina uspješno radi sa klijentima koji žele svoje radno iskustvo graditi u Njemačkoj.

Jobstep International kontinuirano prati dešavanja na tržištu radne snage u Njemačkoj i pored sad već uobičajenih zanimanja iz oblasti medicine, primjetan je porast u potražnji kvalifikovane radne snage iz oblasti mašinstva i automobilskog inženjerstva, elektrotehnike, IT-a i razvoja/programiranja softvera.

Iz ove kompanije naglašavaju kako poslodavci u Njemačkoj traže dokaze o stručnoj spremi, koja mora biti priznata i po njemačkom sistemu školovanja. To znači da osoba koja želi aplicirati za posao u ovoj državi, mora nostrificirati svoju diplomu, kako bi njegovo/njeno zvanje bilo validno za zapošljavanje na prostorima Savezne Republike Njemačke. Pravilo po kojem je za samo određena, jasno definisana zanimanja, postojala mogućnost useljavanja je ukinuto, što donosi mnogo više mogućnosti za kadar iz BiH.

U praksi to znači da je osoba koja aplicira za posao u Njemačkoj sa nostrifikovanom diplomom, jednako konkurentna, kao i svaki drugi kandidat koji se prijavljuje na oglas za posao, što ruši česte predrasude o tome da samo građani Evropske unije imaju prednost pri zapošljavanju.

Procedure za nostrifikaciju diplome često su veoma komplicirane i zbunjujuće. Uzevši u obzir i mnogobrojne zabilježene slučajeve prevara i zloupotrebe podataka, industrija koja pomaže ljudima da ostvare svoje snove i zacrtane ciljeve van granica države poprimila je negativnu reputaciju i nisko povjerenje klijenata. Međutim, postoje agencije koje svoj posao posredovanja rade profesionalno i pomažu svojim klijentima da na legalan način ostvare razvoj karijere u Njemačkoj.

Kompanija Jobstep International sa sjedištem u Bihaću je samostalna agencija za pomoć pri zapošljavanju u Njemačkoj. Zahvaljujući individualnom pristupu svakom poslodavcu i svakom od svojih klijenata, te kroz inovativna tehnička rješenja ova kompanija ostvaruje zavidne poslovne uspjehe i svojim kandidatima pruža priliku da svoje karijere započnu ili nastave u Njemačkoj kod pouzdanih i sigurnih poslodavaca.

„Hiljadama zadovoljnih klijenata naše agencije, koji sada žive i rade poslove u Njemačkoj za koje su kvalificirani, tzv. ‘njemački san’ je, uz pomoć naših agenata, postao realnost u vidu beneficija, radničkih prava i uređenosti sistema države. Obzirom na novi zakon o obaveznoj nostrifikaciji diploma, našim klijentima olakšavamo cijeli proces, bilo da je riječ o osobi sa završenom srednjom strukovnom školom ili visokoobrazovanom kadru. Cilj nam je da pomognemo ljudima da cjelokupan proces prijava, uključujući i onaj najbitniji korak nostrifikacije diplome, završe u što kraćem roku, bez bilo kakvih nedoumica”, poručuju iz Jobstep-a.

Na osnovu preporuke prijatelja, Amir D. je završio proces nostrifikacije svoje srednjoškolske diplome tehničkog smjera uz pomoć Jobstep International „Na početku procesa mi nije bilo sasvim jasno da će proces biti dug i naporan. Naravno da kao i svi, kada je u pitanju odlazak na bolje želim da to bude odmah. Međutim, nostrifikacija koja inače traje šest ili osam mjeseci, u mom slučaju je trajala deset mjeseci. Pomišljao sam o tome da li će još duže trajati i jesam li postupio ispravno, ali onda su me nazvali iz Jobstep International i javili da je priznavanje moje diplome okončano i da je ona u potpunosti priznata.“

Proces nostrifikacije diplome za Emir B. je trajao pet mjeseci „Moja obaveza je bila da prikupim potrebnu dokumentaciju i pošaljem Jobstep agenciji. Prevođenje, popunjavanje formulara, kontaktiranje sa ustanovama sve je to za mene odradila agencija, posebno sam im zahvalan što sam cijelo vrijeme bio informisan u toku procesa nostrifikacije.“

Naredni korak za Amira i Emira je traženje posla uz pomoć Jobstep International u Njemačkoj.

Traženje posla mnogima predstavlja ogroman stres, pogotovo kada su u pitanju prilike za zapošljavanje van granica države, gdje postoje drugačiji zakoni, pravila za apliciranje za posao, kao i sami uslovi za rad. Ukoliko ste spremni da napravite ovako veliku promjenu u svom životu, uz pomoć stručnog kadra ostvarenje “njemačkog sna” nije daleko od realnosti i dostupan je svim koji se naoružaju strpljenjem i potraže pomoć na pravom mjestu.

S druge strane u kompaniji Jobstep Interntional su ponosni na svoje zadovoljne klijente, koji sretno žive i rade u gradovima poput Berlina, Minhena i u drugim dijelovima Njemačke, a koji su jasan su znak da industrija neće propasti ukoliko upoznamo ljude sa njihovim pravima i mogućnostima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,