Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od MMF-a leglo 602,5 miliona, a vlasti ne znaju ni “poklonjene” pare da podijele

Preuzmite sliku

Iz Centralne banke BiH saopšteno je da je novac MMF-a doznačen na njihov račun i da će ga u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima, proslijediti na glavni račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

Da odgovorni na funkcijama u BiH ne znaju šta im je posao pokazao je još jedan primjer, ovaj put raspodjela novca doznačenog od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 602,5 miliona maraka. Različiti stavovi stižu iz Vijeća ministara BiH, entitetskih ministarstava i Centralne banke BiH, a svi su još 2016. godine potpisali dokument u kojem jasno stoji kako da se novac dijeli.

Iz Centralne banke BiH saopšteno je da je novac MMF-a doznačen na njihov račun i da će ga u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima, proslijediti na glavni račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

Dodaju da će raspodjelu vršiti na bazi odgovarajuće instrukcije Ministarstva finansija i trezora BiH kao vlasnika računa.

Važeći akti, međutim, propisuju drugačije.

U Memorandumu o razumijevanju, koji su potpisali predstavnici Centralne banke BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH, dva entitetska ministarstva finansija i Uprave za indirektno oporezivanje BiH jasno je definisana raspodjela novca.

„Za odobrena sredstva BiH od MMF-a, CBBiH vrši dalji transfer sredstava u domaćoj valuti na osnovu primljenih instrukcija Federalnog ministarstva finansija i Ministarstva finansija RS“, navedeno je.

Dodaje se da „Instrukciju za korišćenje sredstava sa podračuna dostavljaće CBBiH ministarstva finansija entiteta uz istovremeno dostavljanje iste i Ministartsvu finansija i trezora BiH“.

I predsjećavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je potpisnik pomenutog memoranduma, rekao je da će se raspodjela vršiti po nalogu Ministarstva finansija i trezora BiH.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske skroz drugačiji stav, ranije je saopšteno da bi odluku o raspodjeli sredstava, koja nisu kreditna, nego se odnose na korištenje rezervi svih država članica MMF-a, trebao donijeti Fiskalni savjet BiH.

Podsjećamo, MMF je pomenuta sredstva BiH doznačio kroz opštu raspodjelu SDR-a zemljama članicama u proporciji sa njihovim učešćem u kapitalu MMF tj. kvotama.

  • Prethodna raspodjela SDR-a za BiH izvršena je 2009. godine, a proistekla je kao mjera za ublažavanje posljedica globalne finansijske i ekonomske krize.

    Kao odgovor na najnoviju krizu uzrokovanu pandemijom covida 19, Odbor guvernera MMF-a je 2. avgusta donio odluku o novoj alokaciji SDR-a koja je doznačena zemljama članicama MMF-a.

    BiH će MMF-u za doznačeni iznos morati platiti naknadu od oko 302.000 KM. (Capital.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,