Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od ljubavi prema cvijeću do biznisa: Priča Visočaka Jasmina Habibovića (FOTO)

Preuzmite sliku

Motiviran željom da ima vlastiti biznis Visočak Jasmin Habibović prije pet godina počeo je s uzgajanjem cvijeća u stakleniku. Vođen tom idejom krenuo je bez menadžerskog iskustva i uz početni kapital kojim su ga pomogli roditelji.

On je Feni kazao da je odmah poslije srednje škole počeo razmišljati o samozapošljavanju. Bilo je, ističe, nekoliko solucija, ali se uvijek vraćao na uzgajanje cvijeća.

Razmišljao je da počne s uzgajanjem na otvorenom, jer je znatno jeftinije, ali je našao relativno povoljan staklenik koji je odgovarao njegovim počecima.

Tada su mi roditelji pomogli da kupim staklenik i prateću opremu. Mislio sam da kao mladi uzgajivač mogu ostvariti pravo na neki poticaj, ali komisije koje su izlazile na teren informirale su me da ne mogu dobiti jer moja oprema nije nova“, rekao je Habibović.

No, i bez toga uspijeva da održava ono što ima i da sebi zaradi plaću. Iako je posao kada u stakleniku ima cvijeća sezonski, navodi da uvijek ima šta raditi jer su pripreme najbitnije.

Kaže da u stakleniku provodi mnogo više vremena nego što je mislio kada je ulazio u ovaj posao, ali da mu nije teško i da mu je svaka kvalitetna biljka satisfakcija te potvrda rada i truda.

Trenutno mu je najvažniji dio godine uoči 8. marta. U stakleniku koji je postavljen u mjestu Vratnica radi od jutra do mraka. Ove godine će, siguran je, ponuditi do sada najkvalitetnije i najljepše cvijeće.

U posao sam ušao gotovo bez ikakvog znanja, ali sam mnogo toga naučio i mislim da ću za ovaj 8. mart ponuditi najljepše cvijeće“, naglasio je Habibović.

Na uličnim štandovima u Visokom prodavat će nekoliko vrsta cvijeća, a njegov proizvod, posredstvom nakupaca, otići će i u druge brojne gradove.

Kaže da je na “osmomartovskom” cvijeću radio od jeseni i da je postigao zacrtano. Smatra da će prodati veći dio proizvoda jer je tokom pet godina zadobio povjerenje mušterija.

Nikada ne može sve otići, ali nadam se da ću uspjeti prodati dobar dio“, navodi Habibović i dodaje da je na početku imao problem s tržištem, da je gotov proizvod vraćao kući, da je cvijeće venulo, ali da nije izgubio volju i da je taj period prošao.

Nakon što iz staklenika iznese cvijeće koje je njegovao za 8. mart krenut će s uzgajanjem aprilskog cvijeća. Sjeme za to cvijeće zasadio je u januaru, a za nekoliko dana će iz klijališta biti prebačeno u saksije.

To je najzahtjevniji dio posla i neće moći sam sve uraditi.

U tim poslovima mi pomaže majka, ali ćemo vjerovatno tražiti i pomoć drugih ljudi. Moja želja je da uposlim još nekoliko osoba koje će zaraditi platu. Trenutno nisam u prilici, ali ću nastojati u budućnosti“, istakao je Habibović.

Dvadeset šestogodišnji Habibović mladim ljudima je poručio da budu istrajni u svojim ciljevima, da ne odustaju i da je svaki problem moguće riješiti.

Naglasio je da su počeci u svakom poslu teški, da su problemi česti, ali da se čovjek nauči nositi s njima i da, kada se ostave u prošlosti postaju dodatni motiv. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje