Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od 1. jula usluge mobilne telefonije biće uvećane za 1 KM u cijeloj BiH

Preuzmite sliku

Povećanje će biti kod svih telekom operatera

MTEL

Iz kompanije m:tel saopštili su da će se od 1. jula primjenjivati novi, izmijenjeni uslovipružanja usluga i uslova korišćenja tarifnih modela.

U okviru Posebnih uslova pružanja usluga: Pretplata NET, Total Group, Total Data,Total Data – fiskalne kase, VPN Exclusive i posebnih uslova korišćenja tarifnih modela:Pretplata Start, Pretplata Start 300, Pretplata Plus, Pretplata Plus NET, Pretplata Top, Pretplata Max, Pretplata Premium, Pretplata:XS, Pretplata:XS+, Pretplata:S+, Pretplata:S Net+, Pretplata:M+, Pretplata:L+, Pretplata:XXL+ KOMBINUJ 5, „KOMBINUJ: Senior“, “Kombinacija” ,KOMBINUJ, Pretplata:KDRS i paketa „KOMBINUJ:S Junior“, vrši se izmjena na način da se uvodi naknada za korišćenje mobilne mreže u iznosu od 1,00 KM sa uključenim PDV-om, a koja je uključena u cijenu mjesečne pretplate odabrane usluge, odnosno odabranog tarifnog modela.

Istovremeno, vrši se i izmjena Posebnih uslova pružanja usluge „Dopuna” i „DopunaNET” na način da se za korisnike usluge „Dopuna” i „DopunaNET” uvodi naknada za korišćenje mobilne mreže u iznosu od 1,00 KM sa uključenim PDV-om, koja će se naplaćivati na tridesetodnevnom nivou.

Posebne uslovepružanja usluga, uslova korišćenja tarifnih modela i paketa koji će se primjenjivati od 1. jula 2022. godine.

HT ERONET

Temeljem suglasnosti Regulatorne agencije za komunikacije, HT Eronet, poput ostalih telekom operatera u BiH, od 1.7.2022. godine mijenja Uvjete i cjenik usluga mobilne telefonije, uvođenjem „naknade za korištenje mobilne mreže“ u iznosu od 1,00 KM (s uključenim PDV-om).

Glavni razlog uvođenja naknade zapravo je povećanje financijskih obveza telekom operatora po pitanju plaćanja dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra i investiranja u pripadajuću infrastrukturu, koja je nužna za pružanje kvalitetnih mobilnih širokopojasnih usluga.

Slične su se naknade plaćale i u regiji uvođenjem 4G/5G mreže.

Krajnjim korisnicima prepaid usluge, naknada za korištenje mobilne mreže naplaćivat će se umanjenjem iznosa s !hej računa i vrijedit će 30 dana. Ako ne postoji dovoljan iznos na !hej računu, iznos naknade bit će naplaćen prilikom sljedeće nadoplate bona, kada iznos na !hej računu korisnika bude dovoljan za naplatu. Naknada za korištenje mobilne mreže neće se naplaćivati, sve dok se ne nadoplati !hej račun u iznosu dovoljnom za naplatu naknade.

Krajnjim korisnicima postpaid usluge mobilne, naknada za korištenje mobilne mreže bit će uključena u cijenu mjesečne pretplate, osim u postpaid tarifama bez mjesečne naknade, kojima će se korištenje mobilne mreže obračunavati mjesečno u iznosu od 1,00 KM.

Uvjeti korištenja i cjenik bit će objavljeni na web stranici www.hteronet.ba i na prodajnim mjestima HT Eroneta.

BH TELECOM

BH Telecom takođe je obavijestio korisnike da će na osnovu saglasnosti Regulatorne agencije za komunikacije BiH, doći do izmjena i dopuna Cjenovnika na način da će se od 1. jula 2022. godine vršiti obračun mjesečne naknade za korištenje resursa mobilne mreže u iznosu od 1 KM (sa PDV-om).

Prepaid mobilnim korisnicima (Ultra start , Ultra Internet paketi i Ultra Tourist paketi), naknada za korištenje mobilne mreže će se naplaćivati svakih 30 dana, na sljedeći način:

Korisnicima koji imaju dovoljno sredstava na osnovnom računu, bez obzira na status validnosti (aktivan/inaktivan) će se vršiti umanjenje kredita po osnovu naplate naknade u iznosu od 1 KM sa računa, koja vrijedi narednih 30 dana. Nakon isteka roka od 30 dana, proces se ponavlja na isti način, tj. ponovo se vrši umanjenje kredita za iznos od 1 KM sa osnovnog računa;

Ukoliko u datom trenutku ne postoji dovoljan iznos kredita na osnovnom računu prepaid mobilnog korisnika, iznos naknade će se naplatiti prilikom naredne dopune kredita, kada ukupan iznos na osnovnom računu korisnika bude dovoljan za naplatu;

Naknada za korištenje mobilne mreže se neće naplaćivati pri aktivaciji prepaid paketa sve dok se ne izvrši nadopuna kredita na osnovnom računu u iznosu dovoljnom za naplatu naknade.

Naknada za korištenje mobilne mreže za postpaid govorne pakete, pakete sa kombinovanim načinom plaćanja, data pakete, M2M pakete, pakete za fiskalne kase, Toptim pakete sa postpaid komponentom, Moj izbor korisnike sa postpaid komponentom će biti uključena u cijenu mjesečne pretplate, koja se neće povećavati.

Uvođenje ove naknade je planirano prvenstveno zbog visokih troškova nastalih regulatornim obavezama nosilaca LTE dozvole za razvoj širokopojasne mreže, kao i visokih investicionih ulaganja radi ispunjavanja uslova dozvola, a sve s ciljem daljeg ulaganja u razvoj i tehničke resurse mobilne mreže.

Iz Udruženja potrošača DON rekli su da su zatačeni objavom da će se naplaćivati 1.00 KM za mrežu od strane telekom operatera te obavještenjem da se mijenjaju uslovi korištenja usluga.

“Naknada za korištenje mobilne mreže je nepoznat pojam do sada, pa se postavlja pitanje postoji li neki drugi način da nam se pruži usluga ako ne koristimo mobilnu mrežu. Ovaj dodatni namet na ionako skupe usluge telekom operatera dodatno usložnjava položaj potrošača, koji nema pravo niti mogućnost izbora. Svaka promjena uslova, koji nisu definisani ugovorom daje mogućnost za raskid ugovora. Postavlja se pitanje šta će se desiti ako potrošač plati račun po uslovima iz ugovora i izostavi plaćanje 1.00 KM za korištenje mobilne mreže, da li će i kako biti tužen i kako mu se uopšte može pružiti usluga”, kiažu iz Udruženja Don i pitaju se da li je ovo još jedno uslovljavanje potrošača od strane telekom operatera koji drže monopol na tržištu.

Informacija o plaćanju ove usluge naišla je na nezadovoljstvo među korisnicima koji se pitaju da li je ovo povećanje opravdano i u skladu sa potpisanim ugovorima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje