Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od 01. januara novo poskupljenje cigareta

Preuzmite sliku

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je, na današnjoj sjednici u Mostaru, Odluku o utvrđivanju specifičnih i minimalnih akciza na cigarete i na duhan za pušenje za 2017. godini.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2017. godine minimalna akciza iznosit će 2,42 marke, a specifična akciza 1,35 maraka za pakiranje cigareta od 20 komada.

Akcize na duhan za pušenje utvrđuju se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 96,80 maraka po kilogramu, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje, javlja Fena.

Porezni obveznici i druge osobe koja se bave prometom i prodajom  cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. januara i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave do 7. januara 2017. godine, dok se obračun akciza mora dostaviti do 17. januara ove godine kako bi se obračunala razlika.

Kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno odluci, porezni obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave do 30. novembra 2016. godine.

Upravni odbor usvojio je danas i Odluku o utvrđuju količine dizel goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica na koje se ne plaća cestarina za 2017. godinu. Odredbe te odluke odnose se na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje i željeznice za pogon šinskih vozila, i to na određenu količinu koju odobri Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na prijedlog vlada entiteta i Brčko distrikta.

Odluka će se primjenjivati od 1. januara 2017. godine, a za njenu provedbu zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje koja će jednom u tri mjeseca Upravnom odboru podnositi izvještaj o njenoj realizaciji, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,